L'Hospital Universitari de Bellvitge ha implantat en un cor trasplantat un sistema de doble pròtesi de vàlvula cardíaca a través de la pell, en una operació pionera al món. El pacient, de 67 anys, en feia 21 que havia rebut un trasplantament de cor al mateix hospital. Malgrat l'òrgan seguia estructuralment sa, tenia un problema de dilatació de l'anell de la vàlvula tricúspide, el qual havia provocat una falta de tancament dels vels de la vàlvula. Això havia derivat en una insuficiència tricúspide severa.

Els metges recorden que la vàlvula tricúspide està entre l'aurícula dreta i el ventricle dret, i té com a funció evitar el retrocés de la sang en el moment de contracció del cor. Quan aquesta vàlvula funciona malament, part de la sang del ventricle retorna a l'aurícula en comptes d'anar cap a l'artèria pulmonar. Aquesta disfunció repercuteix a tot el sistema circulatori i por derivar en una cirrosi hepàtica o en una insuficiència renal. L'equip mèdic puntualitza que aquesta és una situació poc habitual en els cors normals, mentre que en pacients trasplantats és la disfunció de la vàlvula més important, amb una freqüència de casos d'entre el 20% i el 60%.

Fins ara, les malalties a les vàlvules en cors trasplantats sempre s'havien tractat amb cirurgia oberta, una pràctica que és alta complexitat, hi ha un risc de mortalitat d'entre el 10% i el 20%.

Ara però, per primera vegada, Bellvitge ha pogut fer aquesta intervenció a través de la pell. L'hospital destaca que les operacions percutànies han viscut un «desenvolupament espectacular» les últimes dècades per poder introduir catèters i altres dispositius a través dels vasos sanguinis amb una petita punció. Aquesta tècnica ja està consolidada en casos com el desbloqueig de l'artèria en cas d'infart de miocardi o angina de pit, i també permet tractar un nombre elevat d'altres cardiopaties.

En el cas del pacient tractat ara de forma pionera, els cardiòlegs han introduït amb una punció un dispositiu TricValve. És una pròtesi nova fins el moment només experimentada en cors no trasplantats, que consisteix en dues vàlvules que es col·loquen a la vena cava superior i a la inferior. Un cop col·locades, les pròtesis impedeixen el retorn de la sang malgrat falli la vàlvula tricúspide.