En la recerca de sistemes per garantir una bona protecció contra el virus s'ha posat sobre la taula l'ús de doble mascareta en lloc d'una de sola. Els experts ja havien apuntat que la doble mascareta no és necessària i pot resultar contraproduent. Ara, simulacions realitzades pel supercomputador japonès Fugaku han conclòs que és millor portar la mascareta ben ajustada que no utilitzar-ne dues.

Segons l'estudi liderat per Makoto Tsubokura i que recull Reuters, portar dues mascaretes té una efectivitat limitada a l'hora de prevenir el contagi comparat amb l'ús d'una sola mascareta ben ajustada.

Els investigadors han utilitzat el supercomputador per estudiar el moviment de les partícules del coronavirus en funció del tipus de mascareta i de les diferents combinacions de mascaretes que es portin. Així, utilitzar una sola mascareta quirúrgica té una efectivitat del 85% bloquejant el virus si es porta ben ajustada al voltant del nas i la cara. Si aquesta mascareta està feta amb poliuretà l'efectivitat puja fins al 89%. Portar dues mascaretes no millora aquests nivells. «L'actuació d'una doble mascareta no suposa més efectivitat», apunten els investigadors.

L'ajust, millor que el material

Ajustar la mascareta correctament és bàsic. Ja ho havien apuntat un equip d'investigadors de la Universitat de Cambridge que va elaborar un estudi en què assenyalaven que l'eficiència de les mascaretes rau més en l'ajust correcte que no en el material amb què estiguin fabricades.

El treball, publicat a la revista 'PLosONE' i esmentat per Europa Press, analitza diferents mascaretes FFP2, KN95 o K95 (les més recomanades), així com les quirúrgiques i diferents varietats de les produïdes en tela. Després d'analitzar tots els aspectes, incloent-hi les diferències que s'estableixen entre unes i altres amb els diferents trets facials de les persones, han determinat que aquest aspecte també compta a l'hora d'ajustar. Existeix més possibilitat d'infecció amb una mascareta FFP2 mal ajustada que amb una de tela ben col·locada.