Les persones sense problemes cognitius però amb més risc genètic de desenvolupar Alzheimer tenen algunes àrees del cervell més resilients a la malaltia si estan habituades a consumir un nutrient aportat pel peix blau. Aquesta és la conclusió d'un estudi fet per investigadors del BarcelonaBeta Brain Research Center, de la Fundació Pasqual Maragall, i amb l'impuls de la Fundació La Caixa. L'estudi s'ha fet sobre persones amb el gen PAOE E4/4, que és de risc davant de l'Alzheimer. La recerca conclou que les persones d'aquest col·lectiu que consumeixen més àcid docosahexaenoic (DHA), aportat pel peix blau, presenten una major preservació cortical a zones del cervell especialment afectades per la malaltia i menys microhemorràgies.

El primer autor de la recerca, Aleix Sala, afirma que l'estudi obre la possibilitat de millorar el disseny d'intervencions dietètiques amb suplementació de DHA, centrant-se especialment en les persones amb més risc de desenvolupar la malaltia.

El DHA es troba principalment al peix blau, com la tonyina, la sardina, el salmó i les anxoves. Aquest àcid gras és molt abundant al cervell, és clau per a la funció cognitiva, comença a acumular-se a partir del tercer trimestre de gestació i està demostrat que té una menor presència al cervell de les persones amb Alzheimer.

La recerca ha comptat amb una mostra de 340 persones d'entre 45 i 75 anys, sense alteracions cognitives i provinents de l'Estudi Alfa del BBRC. Els participants van passar diverses proves clíniques, de cognició, neuroimatge i qüestionaris d'hàbits de vida, entre d'altres. Un d'aquests qüestionaris preguntava pel consum de 166 aliments i així s'ha pogut determinar la ingesta de DHA.

Un cop analitzats els resultats, els investigadors no van observar cap relació entre el consum de DHA i la cognició però van detectar més preservació cortical a les zones del cervell especialment afectades per la malaltia. El grup de Neuroimatge del BBRC, Juan Domingo Gispert, ha destacat que la investigació coincideix amb altres sobre la importància d'un estil de vida saludable entre les persones amb més risc genètic.

Sala ha afegit que la recomanació de consumir peix blau dos cops per setmana és general per a tota la població «ja que aporta beneficis cardiovasculars a tothom».

El següent pas de la recerca és analitzar marcadors biològics del consum de fins a 20 tipus d'àcids grassos en una major població de participants de l'Estudi Alfa i estudiar la seva possible relació amb altres biomarcadors de la malaltia d'Alzheimer detectats a la sang, el líquid cefaloraquidi i a través de diversos traçadors a Tomografies d'Emissió de Positrons.

L'estudi ha estat publicat a la revista ´The American Journal of Clinial Nutrition' i ha comptat amb la participació d'investigadors de l'Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable, el CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina, la VU University Medical Center d'Àmsterdam i l'Alignition Hospital d'Atenes.