Les begudes anomenades energètiques, aquestes que contenen substàncies estimulants i que es promocionen entre els esportistes, per augmentar el seu rendiment físic, i entre els estudiants o opositors, per ajudar-los a concentrar-se i aguantar moltes hores d’estudi, estan en auge a Espanya, malgrat els seus efectes nocius per a la salut, pel seu alt contingut en cafeïna i sucre (tret de les ‘zero’). Un estudi de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN), presentat aquest dilluns al Ministeri de Consum, alerta que el 31% dels adults les beu amb freqüència, el 16% d’ells de forma crònica. Però la prevalença augmenta segons disminueix l’edat: les consumeixen el 62% dels joves d’entre 10 i 18 anys i un preocupant 26% dels nens entre 3 i 10 anys, contra el 18% de mitjana a la UE.

«Les consumeixen un de cada quatre nens, però no haurien de tenir accés a aquests productes», ha afirmat el ministre de Consum, Alberto Garzón, que s’ha compromès a revisar la situació d’aquestes begudes en la legislació espanyola, que no les diferencia dels refrescos, cosa que augmenta la confusió del consumidor i impedeix una regulació adequada dels ingredients permesos, les seves concentracions o les seves possibles combinacions. Alemanya o Dinamarca ja ha establert normatives que limiten la quantitat de cafeïna i altres substàncies, però a Espanya és una assignatura pendent.

La investigació de l’AESAN revela que una persona que prengui més d’1,4 mil·ligrams de cafeïna per quilo de pes al dia pot patir insomni i reducció de son. Si aquest consum s’eleva a 3 mil·ligrams, hi ha riscos cardiovasculars i hematològics, neurològics i psicocomportamentals.

Envasos grans

Tenint en compte que els envasos més habituals contenen 32 mil·ligrams de cafeïna per cada 100 mil·lilitres, l’AESAN alerta dels riscos per a la salut que comporta la ingesta en envasos de 300 i fins a 500 mil·lilitres, que són els que es comercialitzen.

L’informe científic també avisa del risc d’interacció amb medicaments, així com de la presència d’altres components com el ginseng o el gingko, contraindicats en l’embaràs i la lactància. I també és preocupant el seu consum juntament amb alcohol: el 16% dels estudiants de 14 a 18 anys barreja les dues substàncies.

Les actuacions

En vista d’aquest panorama, Garzón ha anunciat la posada en marxa d’un grup de treball, conformat per institucions, societat civil i experts, per a l’elaboració d’un document d’actuacions, que anirà acompanyat de més pressió inspectora.

De fet, ja és obligatori que els envasos incloguin aquest avís: ‘Contingut elevat en cafeïna: no recomanat per a nens ni dones embarassades o en període de lactància’. El ministre ha assegurat que es reunirà amb els fabricants, per insistir-los en l’adequat compliment de la informació al consumidor, i que l’AESAN emetrà unes recomanacions que, juntament amb programes de comunicació i educació, buscaran augmentar el coneixement dels riscos de la ingesta d’aquestes begudes en quantitats no recomanades.