La Fundació Mutua Madrileña, en la seva XVIII Convocatòria Anual d'Ajudes a la Recerca en Salut, ha concedit dos milions d'euros a 27 estudis i assajos clínics dirigits a la millora dels tractaments mèdics que es desenvoluparan en diferents centres de recerca de tota Espanya. Entre ells, destinarà prop de 400.000 euros a la posada en marxa de cinc projectes de recerca mèdica que es desenvoluparan en diferents instituts de recerca i hospitals de Barcelona en les àrees de les malalties rares, l'oncologia, els trasplantaments i la traumatologia.

L'estudi en l'àrea de les malalties rares, que liderarà el doctor Javier Torres Torronteras, a l'Hospital del Vall d’Hebron-VHIR, serà, a més, un dels dos estudis col·laboratius que es posin en marxa en aquesta edició. La Fundació Mutua Madrileña impulsa aquest tipus de treball cooperatiu per a obtenir sinergies entre grups de diferents comunitats autònomes i obtenir resultats més consistents. Concretament, en aquest estudi participaran també equips de Madrid, Aragó i Navarra.

L'objectiu de la recerca cooperativa del doctor Torres serà el desenvolupament d'una teràpia gènica mitjançant la introducció d'una còpia funcional del gen GFM1 amb la finalitat de solucionar una alteració responsable d'una malaltia ultra rara: la hepatoencefalopatía deguda a COXPD1.

D'aquesta malaltia existeixen una mica més de 30 casos reportats a tot el món, però s'estima que la incidència real podria ser major. Tot i que molts pacients moren d'hora després del naixement, s'ha descrit un grup de pacients que tenen una supervivència més llarga. El projecte busca un tractament per aquests pacients i, de validar-se, podria servir com a model per al desenvolupament de teràpies per a altres malalties rares congènites amb característiques similars.

Càncer de pròstata

A l'àrea de l'Oncologia, i des de l'Institut Català d'Oncologia-Idibell, el doctor José María Piulats i el seu equip desenvoluparan l'estudi SMARTER-*CRPC que validarà la ressonància magnètica de difusió de cos sencer com a tècnica per a identificar metàstasis òssies actives en pacients amb càncer de pròstata resistent a castració (CRPC). De confirmar-se la seva validesa, serà una alternativa a les tècniques de radiologia convencional, amb capacitat de disminuir els falsos negatius patològics.

Així mateix, aquest estudi analitzarà la composició de l'estroma inflamatori en mostres de metàstasis òssies de CRPC en sèries retrospectiva i prospectiva i establirà les bases per a la generació de nous projectes de combinacions de tractaments amb base immunològica per al tractament d'aquests pacients, així com identificació de noves dianes per al tractament d'aquesta malaltia.