L'Ibuprofèn és un d'aquells medicaments que tots tenim a casa i, amb sinceritat, ens el prenem sovint per fer front a algun problema que, segurament, podríem pal·liar amb altres remeis. "Hi ha una tendència natural a fer servir el medicament abans que res. És la forma més ràpida de trobar una solució a les molèsties, però moltes vegades n'hi hauria prou amb una altra activitat com relaxar-se o prendre un aliment, per exemple, si et fa mal el cap", destaca el doctor Antonio Torres, del grup de Dolor de la Societat Espanyola de Medicina General i de Família (SEMFYC).

Recórrer a la farmaciola s'ha convertit en un acte reflex, però els medicaments s'han de prendre de forma controlada i sense excessos. I, segons l'opinió de Torres, si es parla de drogues del segle XXI l'Ibuprofèn seria una d'elles, però també l'omeprazol, les benzodiazepines o el paracetamol, per exemple. "Forma part dels fàrmacs amb tendència a un consum sense coneixement adequat. Els medicaments tenen riscos i la gent desconeix el seu ús. Per exemple, una persona m'ha comentat que la seva mare, de 70 anys, consumia fins a cinc ibuprofens al dia", ressalta l'especialista.

Què és exactament l'Ibuprofèn?

L'Ibuprofèn és un antiinflamatori no esteroïdal d'acció ràpida que se sol receptar per calmar dolors associats a la inflamació per les seves propietats analgèsiques i antipirètiques. Però hi ha casos en què el seu ús no es recomana.

Són aquests:

1. Embarassades

Està contraindicat prendre ibuprofèn estant embarassada ja que aquest tipus d'antiinflamatoris no esteroides poden resultar nocius per al fetus, especialment en els primers mesos de l'embaràs. També podrien ocasionar lesions cardiovasculars en la mare.

2. Persones amb malalties del cor

Segons un estudi publicat a la revista British Medical Journal, els antiinflamatoris no esteroides com l'Ibuprofèn, augmenten el risc d'infart en aquest tipus de pacients. Així que és convenient restringir-ne la ingesta.

3. Problemes gastrointestinals

Les persones amb problemes gàstrics han de consultar amb el seu metge si poden o no prendre Ibuprofèn, ja que aquest pot reduir el flux sanguini a l'estómac i irritar el revestiment de la zona estomacal i dels intestins.

4. Persones amb atritis

Per als pacients amb artritis o artritis reumatoide, l'Ibuprofèn es desaconsella cada vegada més a causa de les contraindicacions relacionades amb el cor o l'aparell digestiu, comentades anteriorment.

5. Infeccions del tracte urinari

Segons un estudi de PLOS Medicine, si els pacients amb infeccions del tracte urinari prenen ibuprofèn triguen una mitjana de tres dies de més a curar-se.

6. Consum d'alcohol

Si una persona consumeix alcohol ha d'evitar prendre Ibuprofèn ja que podria causar-li irritacions a l'estómac provocant úlceres estomacals i danys hepàtics.

7. Si fas esport

Si es fa esport de forma assídua i a un nivell d'exigència, no és recomanable recórrer freqüentment a l'Ibuprofèn ja que les altes dosis en esportistes podrien causar danys en els ronyons.