Els bolets, font de vitamines i oligoelements, tenen moltes més virtuts que el seu gust i la possibilitat de fer multitud de plats exquisits.

Els bolets són un aliment baix en calories, sense greix ni colesterol, que a més contenen una quantitat modesta de fibra i més d'una dotzena de minerals i vitamines.

En els bolets podem trobar coure, potassi, magnesi, zinc i diverses vitamines B com l'àcid fòlic.

A més, també són riques en antioxidants com el seleni, o el GSH, substàncies que es creu protegeixen les cèl·lules i redueixen les malalties cròniques i la inflamació.

Per això els nutricionistes consideren que si volem augmentar la ingesta d'antioxidants, necessitaríem menjar uns 100 grams de bolets o xampinyons cada dia (si es tracta de xiitake o maiitake, com que en tenen 4 vegades més, n'hi hauria prou amb la quarta part).

També sabem que els bolets són rics en aigua i no aporten més d'un 3% de carbohidrats i 15 kcal per cada 100 grams.

A més, es distingeixen per una major riquesa en proteïnes (entre 2,1 i 3,3%), i fins i tot són capaces d'estimular la resposta general a l'atac de qualsevol infecció, segons un estudi realitzat a Austràlia.

I la seva riquesa en fibres solubles també és un actiu conegut contra els trastorns del trànsit i, en particular, el restrenyiment.

Tot això, sumat al seu contingut de proteïnes i vitamines en particular del grup B, ha fet que algunes vegades es parli dels bolets com el «bistec de verdures».

Prevé el càncer?

Sembla provat que el contingut d'antioxidants en els bolets pot ajudar a prevenir el càncer de pulmó, de pròstata, de mama i altres tipus de càncer, segons l'Institut Nacional del Càncer.

A més, són un aliment que contenen vitamina D i això també pot ajudar en la prevenció.

I la diabetis?

Diversos estudis afirmen que les persones que consumeixen molta fibra poden tenir un risc menor de desenvolupar diabetis tipus 2. I també pot ajudar als qui ja la pateixen, reduint els nivells de glucosa en sang.

Una tassa de xampinyons crus en rodanxes, amb un pes de 70 gr. aporta gairebé 1 gram de fibra. I les Guies alimentàries recomanen que els adults consumeixin entre 22,4 i 33,6 grams de fibra dietètica cada dia, segons el sexe i l'edat.