La sisena onada de la covid-19, provocada per la variant Òmicron, molt més contagiosa, ha disparat els contagis a Catalunya. Els casos d'infecció fins i tot s'han multiplicat per vuit en comparació amb els positius que hi havia fa un any. Això sí, les morts ara són gairebé la meitat a tot Espanya, on el 90% de les persones majors de 12 anys han rebut ja la pauta completa de la vacuna.

L'expansió d'Òmicron també està deixant gran nombre de persones que han agafat el virus per segona vegada. Són les anomenades reinfeccions. I, encara que la majoria dels contagiats passa el coronavirus amb símptomes lleus, també hi ha qui cursa la malaltia amb simptomatologia greu.

Els símptomes més freqüents d'aquesta nova variant del SARS-CoV-2 són dolor muscular, fatiga, cefalea i mal de coll. De tota manera, en els casos més greus, els pacients també poden patir taquicàrdies i cansament extrem. Així es desprèn d'un estudi que ha fet públic el Ministeri de Sanitat.

El símptoma més clar: la gola

El dolor o irritació de la gola, que pot estar unit o no a una afonia, és un dels senyals més evidents que indiquen que una persona s'ha contagiat amb aquesta nova variant de coronavirus.

Cal tenir present que els símptomes d'Òmicron són diferents als que es van observar amb altres variants com per exemple la Delta. Aquesta, per exemple, a més de febre, cansament o la fatiga també provocava ansòmia, la pèrdua d'olfacte, i hiposmia, la pèrdua del gust). Segons un estudi de seroprevalència EneCOVID de l'Institut de Salut Carles III 4 de cada 10 pacients solien patir-ho. El 80%, a més, recuperava el gust i l'olfacte de forma espontània a les quatre setmanes.

La variant òmicron de la SARS-CoV-2 (en vermell) infectant teixits de bronquis humans Universitat de Honk Kong

Quan dura cada símptoma d'Òmicron?

Un estudi publicat a Eurosurveillance, que recull enquestes a infectats entre novembre i desembre de 2021, classifica la durada de cadascun dels símptomes més freqüents de la variant Òmicron, així com aquells que són poc freqüents o que només afecten els casos més greus.

  • Tos. És un dels símptomes més habituals. El 83% dels positius el pateixen i té una durada estimada de 4 dies.
  • Secreció nasal. També se situa com un dels símptomes més freqüents: detectat al 78% dels pacients contagiats per Òmicron. Com la tos, la durada mitjana d'aquest símptoma és de 4 dies.
  • Dolor de gola. És una altra de la simptomatologia característica d'aquesta nova soca del SARS-CoV-2. El pateix el 72% dels contagiats i, tanmateix, no sol durar més de 3 dies.
  • Esternuts. Amb una durada de tres dies, gairebé la meitat dels positius pateixen esternuts freqüents que es podrien confondre amb un grip o un refredat comú.
  • Cefalea. El maldecap el pateix al voltant del 68% de les persones positives per Ómicron, encara que no sol estendre's més enllà de 2 dies.
  • Febre. Molt freqüent en altres variants, a Òmicron no sol superar els 2 dies de durada.
  • Anòsmia (pèrdua de l'olfacte). Encara que és un símptoma poc freqüent en aquesta variant, aquest estudi estableix que ho pateix el 12% dels infectats, tot i que de forma passatgera. Els pacients recuperen l'olfacte al cap de 2 dies.
  • Dolor abdominal. Només el 6% pateix aquest símptoma que podria ser identificat com una gastroenteritis, però que tot just dura 2 dies.

Altres símptomes que només pateixen entre el 6% i el 23% dels pacients, són:

  • Falta de gana, 2 dies.
  • Sensació d'ofec, 2 dies.
  • Sabor reduït més que pèrdua del gust: 2 dies.

Il·lustració de l'alerta de la variant Òmicron Pavlo Gonchar/SOPA Images via ZU / DPA

Deltacron, la nova variant Delta i Òmicron

Les autoritats sanitàries de Xipre han detectat fins a 25 casos d'una nova versió del coronavirus que combina la variant Delta i Òmicron, que han anomenat «deltacron».

«Actualment hi ha coinfeccions de Delta i Ómicron. Hem trobat una variant que és una combinació de totes dues», ha explicat el professor de Biologia de la Universitat de Xipre i director del Laboratori de Biotecnologia i Virologia Molecular, Leondios Kostrikis.

Tot i això, malgrat l'alarma inicial al país xipriota, encara no hi ha dades de la seva virulència. «Veurem en el futur si aquesta variant és més patològica o contagiosa o si s?imposarà». Fins ara només es coneix que són més freqüents en pacients ingressats per coronavirus que en aquelles persones contagiades, però amb malaltia no greu.

Grècia i el Regne Unit sospiten la troballa de la nova variant i l'atribueixen a un «error de laboratori» per «contaminació» en la identificació del virus.