Si amb l'entrada al 2022 t'has proposat perdre pes o seguir una dieta saludable, una de les preguntes que et poden passar pel cap és: pasta o arròs, quin engreixa més?

Abans d'entrar en matèria, una curiositat. L'arròs, de la família de les gramínies, és el cereal més estès al món. N'hi ha molts tipus: arròs rodó, llarg, basmati, bomba, integral... A casa nostra, el més utilitzat és l'arròs rodó. Per altra banda, la pasta és l'aliment que s'obté després de fer una massa amb farina i aigua. Depenent del tipus de farina utilitzada (integral o blanca per posar dos exemples), tindrà unes propietats nutricionals diferents. I això és el que cal tenir en compte.

Carbohidrats

Segons explica la dietista Natzaret Pereira, tant la pasta com l'arròs ens aporten principalment carbohidrats, que són uns elements fonamentals per al nostre cos, ja que són els encarregats d'aportar-nos l'energia que necessitem. Els carbohidrats són imprescindibles dins d'una dieta saludable, la que sí o sí hem de seguir si volem sentir-nos bé i començar a perdre pes.

L'arròs blanc i la pasta blanca tenen un contingut nutricional molt similar entre si

L'arròs blanc i la pasta blanca tenen un contingut nutricional molt similar entre si. Com a mostra, un exemple. En 100 grams d'arròs o pasta trobarem respectivament 354 i 342 quilocalories d'energia, 7,6 i 12 grams de proteïnes, 1,7 i 1,8 grams de greix, 77 i 74 grams d'hidrats de carboni; i 0,3 i 2,9 grams de fibra.

La Natzaret Pereira, tot i així, fa notar que sempre és més sa triar arròs o pasta integral, ja que tenen més fibra, vitamines i minerals. En el cas de l'arròs blanc i la pasta blanca, passen a ser aliments principalment energètics, perquè se'ls ha despullat de les vitamines i minerals.

"Un dels aspectes que hem de tenir en compte és que la pasta elaborada amb farina de blat, conté gluten, una proteïna que no toleren les persones celíaques. Això no passa amb l'arròs, que està lliure de gluten", aclareix la nutricionista.

Segons la dietista, tots dos aliments tenen molt poc greix, per la qual cosa dependrà de com els cuinem per determinar si es manté aquest nivell reduït de greix o no. Triar l'un o l'altre dependrà del gust de cada consumidor.

Quant d'arròs o pasta podem i hem de menjar?

Si el teu plat principal és l'arròs o la pasta, les racions apropiades per a una persona adulta, sana i amb un desgast energètic normal, és de 80 grams, sigui arròs o pasta.

"Els dos aliments, en tenir un alt contingut energètic, són recomanables per a qualsevol persona, però especialment en moments de major desgast energètic, com passa amb els esportistes, en la infantesa i en l'adolescència", apunta l'experta de Yocomobien, portal de gastronomia i salut. Per aquesta raó, és aconsellable vigilar la quantitat que es consumeix en casos de sobrepès, obesitat i diabetis, entre altres.

Les racions apropiades per a una persona adulta, sana i amb un desgast energètic normal, és de 80 grams, sigui arròs o pasta

Mai per sopar

I dit tot això, arribem a un punt molt important si volem perdre pes. En el nostre menú diari mai! hem de planificar l'arròs o la pasta per als sopars, ja que s'ha d'evitar consumir hidrats de carboni en grans quantitats a la nit. La raó: no es necessita molta energia quan anem a dormir.

"Per contra, es recomana indistintament consumir arròs i pasta diversos dies de la setmana per dinar, tenint sempre en compte les quantitats a ingerir i parant atenció a la resta d'ingredients que els acompanyen", assenyala la dietista. Pasta i arròs, sí, però de la mà d'altres aliments sans i poc greixosos.