Fumar és un hàbit que cada dia aconsegueix deixar més gent. Però costa. El tabac mata almenys a sis milions de persones cada any i, si les tendències actuals continuen, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pronostica més de mil milions de morts relacionades amb el tabac en aquest segle. Fumar ha estat epidemiològicament vinculat amb almenys 17 tipus de càncer humà, però fins ara ningú ha vist els mecanismes pels quals fumar causa molts d'aquests tipus de càncer.

Existeixen 98 substàncies en el fum del tabac amb capacitat per a ser tòxiques en l'àmbit pulmonar. Les més nocives són els oxidants, l'acroleïna, el formaldehid, l'òxid de nitrogen, el cadmi i el cianur.

Així doncs, són molts els estudis que han mesurat i comprovat les fatals conseqüències que té fumar en el dia a dia. Investigadors del 'Wellcome Trust Sanger Institute', al Regne Unit; del Laboratori Nacional dels Àlbers, als Estats Units, i col·laboradors van trobar que els fumadors acumulaven una mitjana de 150 mutacions addicionals en cada cèl·lula pulmonar per cada any en què consumeixen un paquet de cigarrets al dia.

Els efectes en l'ADN

En aquest sentit, les taxes de mutació més altes es van observar en els càncers de pulmó, però els tumors en altres parts del cos també contenien aquestes mutacions associades al tabaquisme, la qual cosa mostra com fumar causa diversos tipus de càncer humà.

El càncer és provocat per mutacions en l'ADN d'una cèl·lula. En aquesta anàlisi exhaustiva de l'ADN dels càncers relacionats amb el tabaquisme, els investigadors van estudiar més de 5.000 tumors, comparant els càncers de fumadors amb càncers de persones que mai havien fumat, la qual cosa va revelar petjades moleculars particulars de danys en l'ADN, anomenats signes mutacionals, en l'ADN dels fumadors i quantes d'aquestes mutacions estaven en els diferents tumors.

Els autors van trobar que, de mitjana, fumar un paquet de cigarrets al dia va produir 150 mutacions en cada cèl·lula pulmonar cada any. Aquestes mutacions representen potencials punts de partida individuals per a una cascada de mal genètic que eventualment pot conduir al càncer. El nombre de mutacions dins de qualsevol cèl·lula cancerosa varia entre individus, però aquest estudi mostra la càrrega mutacional addicional causada pel tabac.

Els problemes del tabac

Els pulmons no són els únics que resulten afectats pels productes químics i verinosos que conté el tabac. Fumar un paquet al dia genera una mitjana estimada de 97 mutacions en cada cèl·lula de la laringe cada any, 39 mutacions en el cas de les cèl·lules de la faringe23 mutacions en les cèl·lules de la boca18 mutacions en les cèl·lules de la bufeta i 6 mutacions en cada cèl·lula del fetge.

I encara que, en l'actualitat, es desconeix la raó concreta per la qual els components del tabac produeixen més càncer en uns òrgans que uns altres, fins i tot en zones del cos que no estan en contacte amb el fum, la veritat és que l'estudi va revelar almenys cinc processos diferents d'afectacions a l'ADN a causa del tabaquisme. El més convencional és una signatura mutacional ja trobada en tots els càncers, en la qual el tabaquisme sembla accelerar la velocitat d'un rellotge cel·lular que muta l'ADN prematurament.

A més, el 50% de fumadors desenvoluparan al llarg de la seva vida una malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). El risc és proporcional al consum acumulat de tabac (quantitat de tabac fumat al llarg de la vida), de tal forma que el risc passa del 26% en els fumadors d'al voltant d'un paquet/dia durant 15 anys, al 51% en els fumadors de més un paquet/dia durant 30 anys.