El Departament de Salut ha demana als hospitals catalans que continuïn «atents a l’aparició de casos» d’hepatitis (inflamació del fetge) en menors de 10 anys. Són casos d’hepatitis greu de causa desconeguda. Fins ara a Catalunya se n’han detectat tres casos. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que estan «molt amatents» a possibles casos i a l’evolució de la situació. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties està monitoritzant els casos, després que al Regne Unit se n’hagin detectat més d’un centenar i diversos països europeus n’estiguin notificant, tot i que amb nombres més reduïts.

La doctora Cristina Molera, hepatòloga pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, ha dit que cal estar alerta des del punt de vista sanitari, però que ara com ara l’alarma no ha de ser social. Tot i que creu que els casos del Regne Unit no han de generar alarma social a Catalunya, veu lògic que la situació motivi preguntes entre les famílies, i encara més després de l’esclat de la pandèmia del coronavirus. «El que estem vivint amb la covid-19 fa que agafem les informacions que arriben d’altres països amb més intensitat. Cal que estiguem alerta des del punt de vista sanitari, però tampoc cal que la població prengui mesures extraordinàries», afirma.

Què diferencia els casos del Regne Unit?

La doctora Molera exposa que diversos factors criden l’atenció dels casos d’hepatitis de causa desconeguda que afecten infants al Regne Unit. D’entrada, una elevació de transaminases (proteïnes que s’alliberen en la inflamació del fetge) molt alta, que és el que defineix la gravetat de l’hepatitis. També, que afectin una població molt determinada i que la incidència hagi estat alta en un període molt curt de temps. Tot això no és habitual, diu.

Els senyals d’alerta d’aquest virus

L’hepatòloga de Sant Joan de Déu assenyala que el més habitual és que les hepatitis en infants cursin amb pocs símptomes o de manera asimptomàtica i que es detectin en analítiques rutinàries. Les hepatitis tenen símptomes inespecífics, com són dolors abdominals, vòmits o diarrea. D’altres sí que són específics i cal estar alerta, com ara icterícia, coloració groguenca de la pell i de les mucoses, més evident als ulls; colúria, coloració fosca de l’orina; deposicions més pàl·lides o picor a la pell.

La doctora Molera indica que els virus són la causa més freqüent de les hepatitis (inflamació del fetge), però precisa que no totes les hepatitis són víriques, sinó que també poden ser produïdes per tòxics, com ingesta de fàrmacs o exposició a substàncies químiques; per causes immunològiques, metabòliques o, fins i tot, genètiques.

El denominador comú dels casos detectats al Regne Unit és que no se n’ha pogut determinar la causa amb els tests que es fan habitualment. Amb tot, tenint en compte l’evolució dels casos, en un curt període de temps i en una població molt específica, infants menors de 10 anys, el que és més probable és que la causa sigui infecciosa o tòxica i no immunològica, si bé ara com ara són «hipòtesis», destaca.