La Comunitat de Madrid ha elevat a 23 els possibles casos d'infecció per verola del mico a la regió, que en aquests moments es troben en estudi en coordinació amb el Centre Nacional de Microbiologia, per confirmar el diagnòstic. En un comunicat, la Comunitat ha explicat que en general la transmissió d'aquesta malaltia es produeix per via respiratòria, però que en aquest cas ha sigut per contacte amb les mucoses durant relacions sexuals.

Durant el matí d'aquest dimecres, la Conselleria de Sanitat ha informat que havia detectat vuit casos possibles de verola del mico, xifra que ha acabat incrementant.

Per la seva banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que "no és probable que generi una transmissió important, però no ho podem descartar". La verola del mico no es considera "particularment contagiosa entre persones", segons Sanitat, que explica que la transmissió persona a persona és "limitada".

Quins són els símptomes?

El quadre clínic inicial normalment inclou febre, mal de cap, dolor muscular, inflamació dels ganglis i cansament. Dies després es desenvolupa una erupció a la pell de color rosat que sovint comença a la cara i s'estén a altres parts del cos. La majoria de persones es recuperen en un parell de setmanes, però en alguns casos es pot produir una malaltia greu.

No hi ha vacuna ni tractament específic disponible. El tractament és simptomàtic i de suport. Ja s'han confirmat quatre casos confirmats al Regne Unit sense antecedent d'història de viatge a zones de risc i tres casos a Portugal, que en té dos més pendents de confirmació i quinze en investigació.

Simón ha explicat que el que més els interessa ara mateix és detectar l'origen de la infecció, que "hauria de ser algun cas arribat d'Àfrica".