Tenir la pell seca és habitual per a moltes persones. Però n'hi ha algunes que la tenen més seca del normal, amb una deshidratació excessiva de la dermis. Són persones que pateixen xerosi.

No és un problema cutani greu, però sí molest perquè pot ocasionar danys importants a la pell com sequedat i rigidesa i fins i tot, en algunes ocasions, "escates" i picor. Aquestes molèsties es veuen agreujades per la calor pròpia d'aquestes dates. I encara que aquesta patologia pot afectar qualsevol persona independentment de la seva edat, la veritat és que la majoria dels casos es donen en la gent gran i en les dones.

Tipus de xerosi

La xerosi pot aparèixer de dues maneres: de manera fisiològica o patològica. En la seva manifestació fisiològica afecta, sobretot, la població gran pel fet que la seva pell és més fina i fràgil, i va perdent la capa protectora de greix.

D'altra banda, hi ha la manifestació patològica, provocada per alguna malaltia com la diabetis o l'hipotiroïdisme. I com assenyala el doctor David Curto: "En el cas de la gent gran, és imprescindible parar atenció als símptomes. Tot i que al principi aquest problema es manifesta amb la disminució de la hidratació de la pell, si no s'atén, pot desencadenar una dermatitis".

"En primer lloc, es nota una gran sequedat que es pot convertir en escates o asprors i, en segon lloc, és comú sentir molèsties com la tibantor o picor", adverteix Curto.

En aquest sentit, les condicions climàtiques afecten directament la salut de la pell, tant a l'hivern, amb el descens de les temperatures i els nivells d'humitat, com amb la calor d'estiu.

Com prevenir la deshidratació de la pell

Davant d'aquesta situació, els experts de Sanitas han elaborat un llistat amb una sèrie de consells per prevenir l'aparició de la xerosi a la gent gran durant aquesta època de l'any:

  • Protecció solar sempre. És imprescindible protegir la pell de la radiació solar amb cremes que tinguin un factor de protecció de més de 50. El més indicat és renovar la crema solar cada hora, sempre que s'estigui exposat al sol, per garantir la màxima eficàcia possible.
  • Realitzar una rutina d'hidratació. Per a una correcta hidratació corporal és essencial fer servir cremes hidratants amb un alt contingut en lípids. D'aquesta manera es crearà una barrera per segellar la pell, evitant així l'evaporació i l'accés de substàncies nocives de l'exterior.
  • Reduir el temps de bany o dutxa. Utilitzar aigua molt calenta, així com dutxar-se o banyar-se durant massa temps, poden agredir la pell i fer malbé la seva pel·lícula protectora. Per això els experts recomanen limitar la durada de la dutxa a 5 minuts. I, sempre que sigui possible, utilitzant aigua tèbia. A l'hora d'assecar la pell, una bona opció pot ser fer-ho amb una tovallola a tocs, sense fregar ni esquinçar.
  • Triar el sabó adequat. És recomanable utilitzar sabons sense detergents i amb un PH fisiològic proper al de la pell, és a dir, al voltant de 5,5. Això contribuirà a minimitzar el risc d'irritació de la pell.
  • Menjar sa i beure aigua. Hidratar també l'interior és fonamental per mantenir un equilibri i la salut de la dermis. En aquest sentit, els aliments com les fruites i les verdures aporten aquesta hidratació, així com complir amb la recomanació important de beure prop d'1,5 litres d'aigua al dia.