El mal d’esquena crònic està augmentant entre els adolescents europeus per l’increment del temps que passen davant de les pantalles i per l’obesitat. Són els factors implicats en aquest dolor, amb un tendència a l’alça, segons apunta un estudi que ha elaborat el grup de recerca en dolor Algos-Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de Tarragona.

La investigació ha utilitzat les dades d’una gran enquesta transversal de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre el comportament en la salut de nois i noies en edat escolar. S’han posat sobre la taula i estudiat les respostes de 432.000 adolescents, de 27 països, recollides entre els anys 2002 i el 2014. Durant el període de vigència d’aquesta enquesta, la prevalença del mal d’esquena crònic va passar d’afectar el 18,3% dels adolescents europeus a afectar el 21,6% dels nois i noies.

Per als investigadors, els resultats són «clínicament molt importants perquè els factors identificats són modificables», i mostren «alternatives» per ajudar a prevenir l’increment de la malaltia, per exemple reduir el temps dedicat a activitats sedentàries, com ara l’ús de mòbils o ordinadors, i pal·liar l’obesitat en aquesta franja d’edat. Segons l’estudi, l’augment del temps dedicat a activitats sedentàries i l’obesitat no expliquen, per si sols, l’increment del mal d’esquena crònic, i suggereixen que hi podria haver altres factors implicats. En aquest cas, hi pot afectar la qualitat del son i també problemes psicològics com ara l’ansietat i la depressió, entre d’altres.