La farmacèutica japonesa Eisai ha anunciat que la fase final de l’estudi que estava realitzant amb un fàrmac experimental, lecanemab, per tractar l’Alzheimer ha donat resultats positius a l’hora d’alentir l’empitjorament de la malaltia: lecanemab sembla reduir fins en un 27% l’empitjorament dels símptomes de l’Alzheimer. Eisai ha publicat els resultats de l’assaig clínic, la tercera i última fase de la seva anàlisi sobre aquest nou tractament per a la malaltia neurodegenerativa que ha estat investigant juntament amb la farmacèutica nord-americana Biogen.

Tots els detalls del resultat final es presentaran al novembre, en un congrés a San Francisco (EUA). Si finalment es confirmen aquestes «esperançadores» dades, es tractaria del «primer medicament que modifica el curs natural de l’Alzheimer», valora el director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro.

L’assaig clínic va començar el març del 2019 i hi van participar 1.795 persones del Japó, els Estats Units i Europa amb deteriorament cognitiu (demència) lleu o Alzheimer en estadis primerencs amb anomalies de beta amiloide (un pèptid clau en el seu desenvolupament) confirmades.

Canvis en les funcions cognitives

Els pacients es van ser dividir en dos grups: als integrants d’un grup se’ls va administrar el fàrmac una vegada cada dues setmanes durant 18 mesos; mentre que a l’altre se li va donar un placebo, a fi d’investigar els canvis en les seves funcions cognitives.

Després d’un any i mig, el grup tractat amb lecanemab presentava una reducció del 27% en l’empitjorament dels símptomes comparat amb el que va rebre el placebo, i ja a partir dels sis mesos «el tractament va mostrar canvis estadísticament significatius» en l’evolució cognitiva, segons els resultats.

Lecanemab està dissenyat per prevenir la progressió de l’Alzheimer mitjançant la unió d’un anticòs al beta amiloide (que es presenta en acumulacions anormals al cervell dels malalts, la forma més comuna de demència) i la seva eliminació, per evitar la destrucció de cèl·lules nervioses.