Tres virus estan tensant aquests dies el sistema sanitari català. La coincidència de la bronquiolitis, la grip i la covid ha col·lapsat serveis d'urgència i alguns hospitals s'han vist obligats a ampliar llits dedicats a pacients amb problemes respiratoris. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, preveu arribar a finals de la setmana que ve al pic de casos de bronquiolitis infantil. Aquest és el virus respiratori que circula que més preocupa als responsables sanitaris, i que ha arribat entres 3 i 4 setmanes abans del que és habitual. Cabezas també ha explicat que s'espera arribar al pic de casos de grip al voltant de Nadal i que s'estima que, en el cas de la covid-19, s'hi arribi al gener. La secretària de Salut Pública ha fet una crida a vacunar-se de la grip i de la covid-19, ja que hi ha "marge de millora".

La bronquiolitis, en fase d'epidèmia

Divendres passat, la meitat dels ingressos en la UCI pediàtrica de l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona eren per bronquiolitis, una epidèmia que pressiona aquest hospital de referència en pediatria i que aleshores atenia ja al voltant de 400 visites diàries relacionades amb aquesta malaltia. Des de principis de novembre, el centre està atenent de manera creixent a la ja considerada epidèmia de bronquiolitis.

Es tracta d'una malaltia respiratòria causada pel virus respiratori sincitial (VRS), l'evolució del qual pot causar quadres d'insuficiència respiratòria en els més petits. Condiciona la respiració, produeix tos, i a vegades, febre.

No és un virus nou, cada hivern i primavera n'hi ha, però l'any passat, la covid-19 va desplaçar la resta d'infeccions víriques relacionades amb l'afecció al sistema respiratori i ara tornen fortes.

Els símptomes de la bronquiolitis

  • Soroll respiratori
  • Xiulets i dificultat respiratòria
  • Aleteig nasal
  • Respiració ràpida, que es marca a les costelles
  • Poques ganes de menjar

Una pediatra atén un nadó a la consulta de la Clínica Sant Josep de Manresa | CLÍNICA SANT JOSEP CLÍNICA SANT JOSEP

Es pot diferenciar la bronquiolitis de la grip o la covid?

La bronquiolitis apareix en forma de refredat que afecta, sobre tot, les vies altes, el nas i la boca, però pot baixar fins als bronquis i provocar una inflamació i obstrucció, derivant en un quadre de tos i dificultat respiratòria. Afecta principalment a infants, especialment nadons d'entre 2 i 6 mesos.

Generalment, la bronquiolitis comença amb símptomes de refredat i pot anar acompanyat d'un a quatre dies de febre. Si baixar als bronquis, però, s'agreugen els símptomes.

El més freqüent és que es tracti d'un quadre mèdic que no es distingeix del que provoquen els altres virus respiratoris. També comparteix amb altres virus els mocs, l'obstrucció nasal i unes dècimes de febre.

Alguns experts assenyalen que la subvariant d'Òmicron que circula actualment produeix certa afonia i la grip sol anar acompanyada de febre alta. Tot i així, en casos lleus costa molt de diferenciar aquests dos virus de la bronquiolitis. Per tant, la recomanació és clara: una PCR és la manera més fiable de saber quin dels tres virus es té. A les farmàcies, ara mateix també s'estan venent testos d'antígens que, a més de la covid, al mateix temps comproven si es té grip o grip A.

Com es tracta la bronquiolitis?

Només el 5% dels casos requereixen hospitalització. En la resta, el procés de recuperació es fa a casa, durant entre 7 i 12 dies. No hi ha cap tractament específic.

Dins de la població de risc hi ha nens i nenes amb risc especial, els prematurs i nadons amb cardiopaties o malalties d'immudeficiències.