Coronavirus

Descobreixen un nou efecte secundari de la vacuna de Pfizer just després de rebre-la

Redacció

El Comitè Europeu de Farmacovigilància (PRAC) ha informat d’un nou efecte secundari relacionat amb la vacuna Comirnaty (Pfizer) contra la covid-19. Apunta que «hi ha almenys una possibilitat raonable de relació de causalitat amb aquesta reacció adversa» després de revisar totes les notificacions rebudes fins al 18 de juny de 2022.

D’aquesta manera, el mareig passa a considerar-se com un efecte secundari de la vacuna de Pfizer que pot aparèixer en les 24 hores següents a la injecció. No obstant, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) assenyala en el 19è Informe de Farmacovigilància de la vacunes covid que es tracta d’una reacció adversa «poc freqüent».

Des de la seva autorització fins al 13 de novembre de 2022, s’han administrat a l’Espai Econòmic Europeu (EEE) al voltant de 685 milions de dosis de Comirnaty (Pfizer). A més, s’han inoculat prop de 16,1 milions de dosis de les vacunes Comirnaty bivalents (original/òmicron BA.4-5).

Quant als efectes secundaris derivats de la vacuna, s’han registrat un total de 44.280 notificacions després de rebre Comirnaty original. D’aquestes, la majoria corresponen a dones (73%) i a persones d’entre 18 i 65 anys (82%).

Als «esdeveniments adversos» detectats a l’anterior informe de Farmacovigilància, Sanitat afegeix ara el mareig. El PRAC matisa que aquesta reacció és «poc freqüent» i en la majoria dels casos apareix en les 24 hores posteriors a la vacunació.