Si no ets al·lèrgic, aquesta primavera t'hi pots tornar

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya avisa que el pol·len arribarà més tard però amb més força

Bruna Segura

Arriba la primavera i amb ella les al·lèrgies. Ha arribat el moment d'agafar els antihistamínics, els mocadors i les mascaretes. Les variacions constants de la temperatura estan creant un clima perfecte perquè aquesta primavera sigui la pitjor dels últims anys. Segons la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), enguany la pol·linització, i amb ella les al·lèrgies, arribarà més tard però amb més força.

Amb les baixes temperatures d'aquest hivern, les plantes no han començat a deixar anar quantitats destacades de pol·len fins a mitjan març. Això ha permès que els arbres, i, en especial, els xiprers, acumulin grans quantitats de pol·len, que podrien alliberar-se amb pics de concentració molt elevada, segons la XAC. Aquest fenomen pot comportar que l'al·lèrgia comenci a manifestar-se en persones que fins ara no n'havien patit.

S'espera que la quantitat de persones amb al·lèrgia vagi en augment en els pròxims anys. Actualment, a Catalunya hi ha uns 2,5 milions de persones que pateixen aquesta hipersensibilitat al pol·len i el pronòstic per l'any 2050 és de 5 milions, el doble.

Consells per reduir els símptomes de l'al·lèrgia

Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i professora i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) recomana l'ús de la mascareta en exteriors per evitar que les persones al·lèrgiques arribin al seu pic més elevat.

Si ets una persona que pateix al·lèrgies, et deixem aquestes recomanacions per evitar una primavera difícil:

  1.  Posa't ulleres de sol després d'un dia de pluja perquè el pol·len incrementarà notablement a l'ambient
  2.  Pren-te els medicaments de manteniment i de rescat
  3.  Aposta per una teràpia d'immunoteràpia
  4. Fes esport a llocs tancats i evita sortir a hores en què hi hagi més pol·len: pots sortir de 10 a 19h, segons les recomanacions de CatSalut
  5.  Beu molta aigua
  6.  Ventila la casa
  7.  Pren wasabi, pebrina o pebre; descongestionaràs el teu nas immediatament
  8.  Pren infusions d'ortigues, 3 cops al dia
  9.  Posa't mascareta