Coneix els millors remeis per combatre la sinusitis: una malaltia que afecta cada vegada a més persones

La sinusitis és la inflamació dels sins paranasals i es pot presentar de forma aguda o crònica

Sinusitis

Sinusitis / Pixabay

Quan en termes mèdics parlem d'una malaltia aguda, parlem d'un episodi comptat o dos, quan es repeteix de forma continuada en un mateix any, ja parlem de malaltia crònica, la qual, requereix un tractament diferent per tal de fer-li front. Cada vegada hi ha més persones que pateixen episodis de sinusitis o problemes respiratoris en el nostre país, aquestes dades augmenten en entorns urbans, segons dades de l'OMS, AstraZeneca i 'Quirón Salud'.

Què és la sinusitis?

És una inflamació dels sins paranasals, unes cavitats situades a l'interior dels ossos que envolten les fosses nasals. Tenim un total de 8 sins paranasals, quatre a cada costat. 

El 90% d'aquestes inflamacions es produeix per contraure rinitis, inflamació de la mucosa nasal, la qual pot ser al·lèrgica o no al·lèrgica. Quan parlem de rinitis al·lèrgica és molt més senzill descobrir el factor desencadenant i tractar-lo, ja que la detecció a través de proves a la pell o analítiques solen ser molt fiables. El problema és quan tenim una rinitis no al·lèrgica, la qual pot ser provocada per diverses causes o subtipus de rinitis, la vasomotora, la provocada per l'estrès, pels canvis de temperatura sobtats... 

La rinitis, normalment sol anar acompanyada de dolor i mucositat verdosa, però aquí ja parlem d'una infecció amb majúscules i el tractament, segurament, anirà acompanyat de corticoides, mucolític i, potser també antibiòtic, segons el diagnòstic del doctor. Aquesta malaltia s'anomena rinosinusitis.

L'altre 10% restant es produeix per infecció a les dents

Normalment, aquests dos casos es produeixen en persones que ho pateixen de forma aguda, però quan es produeix de forma crònica, hi ha més factors que ho agreugen i s'han de tractar amb altres remeis. La rinitis no al·lèrgica entraria en aquest format crònic perquè la no possible detecció fa molt difícil el seu tractament i així doncs, s'agreuja el problema.

Nen amb sinusitis

Nen amb sinusitis / Pixabay

Les sinusitis cròniques

Poden produir-se per diverses causes:

  • Malformacions en la fosa nasal, produint un mal drenatge de les fosses 
  • Malalties relacionades amb la immunitat
  • Originades a partir de malalties pulmonars
  • Al·lèrgies mal controlades
  • Originades a partir de problemes en les vies aèries sense una causa coneguda, no al·lèrgica

Tot i això, el més important és que, davant de qualsevol signe d'alerta del nostre estat de salut, acudim al nostre metge per tal que ens faci les proves i el diagnòstic adequat.

Remeis per combatre la sinusitis crònica:

  1. Fer-nos les proves clíniques necessàries per a un correcte diagnòstic: rinoscòpia, radiografies, al·lèrgies...
  2. Hidratació de les fosses nasals. És molt important mantenir un clima humit pels nostres sins paranasals. Per aconseguir estar ben hidratats hem de beure molta aigua, mínim un litre i mig
  3. Fer ús d'humidificadors, ja que el clima sec i els aires condicionats ressequen l'ambient i perjudiquen els nostres sins. 
  4. Fer rentats nasals amb sèrum fisiològic, pel fet que arrosseguem la mucositat i deixem les vies respiratòries lliures
  5. Banys de vapor amb eucaliptus, ja que obren les fosses nasals, tot i que, aquest remei no és aconsellable per persones amb asma
  6. Menjar espècies picants produeix una millor sensació de benestar en respirar
  7. Aerosols nasals: es venen sense recepta mèdica i es poden utilitzar de forma puntual, tot i que, no s'aconsella fer-ho contínuament perquè pot provocar el temut efecte rebot i produir el contrari del que volem aconseguir; això pot succeir si ho fem de forma repetitiva en el temps o ho fem més dies dels que ens pertoca fer-ho segons les pautes de l'envàs, el farmacèutic o el metge. Normalment, són corticoides i antihistamínics.
  8. Si és per al·lèrgies prendre l'antihistamínic que ens toqui i evitar exposar-nos al factor o factors que ens provoquen aquest malestar
  9. Prendre antibiòtics, si veiem que ens dura més d'una setmana, prèvia visita, diagnòstic i recepta del metge. Els antibiòtics mai els podem prendre de forma lliure, perquè no tots ens serveixen per al mateix i segons la infecció no fan falta. Si els prenem quan no toquen, reduirem les defenses del nostre cos i quan realment ens faci falta ja no ens farà l'efecte desitjat. No totes les sinusitis requereixen antibiòtics, segons l'evolució i el diagnòstic del nostre doctor o doctora.