L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) ha detectat un total d'11 compostos químics de productes de cura personal com cremes solars i parabens d'ús cosmètic en la sang del cordó umbilical en un estudi en el qual han participat 69 nounats de Barcelona.

Els autors han demostrat la transferència d'aquests compostos entre la mare i el fetus a través de la barrera placentària i han advertit que són possibles causants d'efectes adversos en les etapes primerenques del desenvolupament fetal i infantil, informa el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en un comunicat.

No és el primer cop que s'observen contaminants en el cordó umbilical, però sí aquest grup d'11 compostos, que inclouen filtres solars d'àmplia utilització, substàncies químiques que "generen una preocupació creixent" perquè s'estan detectant recentment en una gran varietat de mostres i suposen un risc per a la salut humana i el medi ambient.

La investigadora de l'IDAEA-CSIC i autora principal de l'estudi, Sílvia Díaz-Cruz, ha concretat que en un 17% de les mostres de cordó umbilical analitzades han detectat benzofenona-3 (oxibenzona), el filtre UV més utilitzat mundialment per a la protecció solar i que actualment està prohibit en alguns països.

L'equip investigador ha explicat que la principal via d'exposició a aquests compostos és per contacte dèrmic, tot i que també poden entrar al cos humà a través de menjar, aigua contaminada i inhalació d'aire.