Remei ancestral

El mètode japonès per reduir la hipertensió

Científics de la Universitat de Kyushu han analitzat els hàbits d’11.000 persones i han descobert que una teràpia natural va bé per mitigar la pressió alta

Alexandra Costa

La tensió arterial porta de cap moltes persones i la hipertensió ja és un problema de salut a escala global que afecta 1.280 milions d’adults, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Espanya és a la cua d’Europa quant a pacients amb aquesta malaltia silenciosa, principal factor de risc en les malalties cardiovasculars i cerebrovasculars: la tenen 14 milions d’adults. És a dir, el 42,6% de la població de més de 18 anys és hipertensa, precisa l’estudi ‘Di@bet.es’ de la Fundació Espanyola del Cor (FEC). No hi ha una causa concreta per a aquesta malaltia, però sí diferents pautes per tenir-la sota control, com la medicació i una alimentació baixa en sodi. Ara, uns científics japonesos afirmen que hi ha un mètode totalment natural per combatre la prevalença d’aquesta afecció: els banys termals.

Els investigadors de l’Hospital Beppu de la Universitat de Kyushu han relacionat el fet de banyar-se en aigües termals a més de 40 graus de temperatura, cosa que al Japó es denomina ‘onsen’, amb una disminució de la tensió arterial. En concret, han trobat evidències que aquest tipus de banys, sobretot realitzats a la nit, absorbeixen els casos més baixos d’hipertensió en persones més grans de 65 anys.

Remei ancestral

La història de la humanitat amb les aigües termals es remunta a l’antic Egipte, fa més de 5.000 anys. Fins i tot es fa referència als ‘onsen’ als llibres més antics del Japó i en els mites de la creació, recorden aquests científics. A més, la gent ha promocionat els beneficis per a la salut de submergir-se en aquest tipus d’aigües fins ben entrada l’era moderna.

«Volia esbrinar si els banys ‘onsen’ a llarg termini tenien algun efecte preventiu sobre la hipertensió. Investigacions anteriors han demostrat que la teràpia termal tradicional i els banys termals són efectius contra diverses malalties, inclosa la hipertensió», explica Satoshi Yamasaki, professor de medicina interna a l’Hospital Beppu i primer autor de l’estudi. A més, precisa que la pressió alta suposa «la principal causa de visites a l’hospital al Japó i de l’ús de medicaments a llarg termini».

Estudi realitzat amb dades d’11.000 persones

La investigació recopila informació des del 2011 sobre l’historial mèdic, els hàbits de banys termals i fins i tot quin tipus d’‘onsen’ freqüenten més d’11.000 persones, gairebé un terç dels residents de Beppu més grans de 65 anys. S’ha de destacar que al país nipó hi ha més de 27.000 fonts de salut, de les quals 3.085 són llocs d’aigües termals.

En el conjunt de dades, l’equip de Yamasaki va poder concloure que 4.001 persones actualment tenen hipertensió o antecedents de la malaltia. També va corroborar que tenir la pressió alta també augmenta la probabilitat que l’individu tingui altres patologies, com ara gota, arrítmies, una malaltia renal i diabetis.

«Va ser observant els hàbits d’‘onsen’ d’un individu quan vam trobar una cosa interessant. Després vam descobrir que les persones que es banyaven en aigües termals després de les 19 hores tenen aproximadament un 15% menys de probabilitats de tenir hipertensió», detalla Yamasaki en l’estudi publicat a la revista ‘Scientific Reports’, editada per ‘Nature’, el 14 de novembre.

Menys estrès i millor conciliació del son

L’equip planteja la hipòtesi de dues raons principals per a aquestes troballes: menys estrès i una conciliació del son més ràpida. En aquesta línia, el científic recorda que investigacions anteriors han demostrat que un inici més ràpid del son pot millorar la seva qualitat i el control de la hipertensió. A més, s’ha demostrat que les teràpies termals, com els banys de sauna, alliberen la tensió i ajuden a relaxar-se, i disminueixen així els nivells de marcadors d’estrès a la sang, cosa que també condueix a una millor mitigació de la tensió arterial.

TEMES