Saltar al contingut principalSaltar al peu de pàgina

Com triar el millor meló, la fruita de l'estiu que realment és una verdura?

El seu origen és incert, però ja hi havia representacions d'aquest menjar fa 4.400 anys en les tombes egípcies

Natalia Vaquero

El meló és un dels aliments favorits de l'estiu. És la cinquena "fruita" que més consumeixen els espanyols, encara que realment pertany a la família de les cucurbitàcies, per tant, es tracta d'una verdura, una hortalissa, com el cogombre o la carabassa. La síndria és també una verdura que, com el meló, es considera una fruita per l'ús que sempre s'ha donat en la taula.

El seu origen és incert, ja que uns l'atribueixen a Àsia i altres a Àfrica, però el que sí és clar és que hi havia representacions d'aquesta menja fa 4.400 anys en tombes egípcies.

Conté moltes vitamines i minerals que ho fan un aliment molt recomanable. És font de vitamina C, que contribueix al funcionament normal del sistema immune i protegeix les cèl·lules enfront del mal oxidatiu. També destaca la seva aportació de potassi, un mineral beneficiós per al sistema nerviós i que ajuda a regular la pressió arterial. Al costat de la taronja, el meló és una de "les fruites" amb major contingut en "folats" que disminueixen el cansament i la fatiga. A més, posseeix 28 calories per cada 100 grams, tan sols aporta un 6% de sucres i és un dels aliments que més aigua conté, per la qual cosa és ideal per a mantenir una alimentació saludable, segons un estudi de nutritienda.com, l'empresa en línia líder en productes de salut i bellesa.

Existeixen més de 850 espècies de meló i es pot comprar durant tot l'any, encara que l'època en la qual més es consumeix és en els mesos d'estiu gràcies al seu sabor refrescant, dolç i lleuger. Però no és fàcil saber triar un bon meló. Heus aquí alguns consells per a portar-te a casa el més saborós.

  • Observar el seu aspecte

És important observar l'aspecte del meló, no ha de tenir bonys, ni esquerdes i ha de tenir bona textura. És millor triar els que estan a dalt del munt del supermercat, ja que se suposa que s'han emportat menys cops.

  • Què tingui bon color

El color del meló per fora ha de ser una mica groguenc i no ha de ser brillant ja que significarà que no està llest per a prendre. El to, si és fosc és signe de maduresa, mentre que si és verdós és que no ha aconseguit el seu punt òptim. El millor és que el seu color sigui verd mitjà amb un petit to groguenc.

  • Fixar-se en el pes

Altre dels punts clau per a triar un bon meló és el pes, davant una mateixa grandària serà millor el meló que pesi més, ja que contindrà més aigua i serà més sucós.

  • La duresa és decisiva

En tocar un meló no ha de ser massa tou, ja que significarà que està passat. Per a saber si un meló està en l'estat òptim s'estreny un dels costats i l'altre costat es bombarà una mica.

  • El so buit és sinònim de "al punt"

Per a saber la maduresa d'un meló es poden donar petits copets per a veure quin tipus de so emet. Si sona "dur" és que encara està verd, no obstant això, si sona buit i vibra és que el meló està "al punt".

  • L'olor ha de ser dolça

Un altre consell per a saber si el meló està en perfecte estat és fer-lo olor. On més es nota l'aroma és en el pèndol del meló (l'extrem oposat a la tija), si l'olor és dolça és que està llest per a prendre, no obstant això, si és una olor fort pot estar passat.

  • La ratllada del meló és clau

Finalment, per a saber triar el meló més dolç és important observar les ratlles, si són concèntriques és que és un meló "femella", per tant, més dolça. Els melons "mascle" tenen línies longitudinals d'extrem a extrem i tendeixen a no tenir la dolçor de les femelles. Aquests melons són més difícils de trobar ja que en molts casos es distribueixen a restaurants i llocs més exclusius.

Existeixen molts tipus de melons i cadascun té una forma i color diferent. A Espanya el més consumit a l'estiu és el meló pell de gripau, però existeixen moltes varietats. Per dins poden ser blancs amb tons ataronjats, groguencs o fins i tot taronges, però el que tots tenen en comú, si són bons melons, és que han de tenir aparença de "sucosos" i amb aigua.

Una altra característica comuna és que tots tenen pipes que estan envoltades d'una estructura gelatinosa, aquesta part del meló moltes vegades es tira, encara que també té propietats nutricionals. Contenen vitamines A, B12, B6, E i D i minerals com el sodi, ferro, potassi i calci, així que és millor no tirar-les i aprofitar els seus múltiples beneficis per al sistema immunitari.

Tracking Pixel Contents