El polític, advocat i activista cultural Josep Espar Ticó ha mort aquest dissabte als 94 anys, segons ha confirmat a través de Twitter la Fundació Congrés de Cultura Catalana, entitat de la qual era patró vitalici. Ticó, nascut a Barcelona el 1927, va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya i va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona, la Creu de Sant Jordi, el 1984, i el Premi Canigó, el 2020. També va participar en la creació del diari 'Avui', la revista 'Cavall Fort', la distribuïdora de llibres en català 'L'Arc de Berà', la Fundació Universal de la Sardana i la discogràfica Edigsa. De fet, va estar al capdavant de moltes iniciatives encaminades a la normalització política i cultural del país.

Destaca la seva implicació als Fets del Palau de la Música, als anys seixanta, que va acabar amb la detenció de Jordi Pujol. Coincidint amb la visita de Franco a l'auditori de Domènech i Montaner, Espar Ticó va ser el primer d'un grup de joves catalanistes en alçar-se i cantar el cant de la Senyera. També destaca el seu paper en l'afer Galinsoga que va aconseguir destituir el director de 'La Vanguardia' imposat pel règim franquista.

També intervingué en la campanya 'Volem bisbes catalans' i en el Congrés de Cultura Catalana, del qual va ser gerent (1975-1977) i membre del seu patronat. De 1984 a 1986 va ser secretari general del Segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana i candidat a senador per CiU el 1979, però no va ser escollit.

El 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement del seu compromís amb el país i la política catalana, i el 2020 la Universitat Catalana d'Estiu li va concedir el Premi Canigó, el seu màxim honor. Una de les seves últimes batalles va permetre tirar endavant el Tercer Congrés Catalanista 2008-2009, que considerà indispensable.

Les xarxes ploren la seva mort

El món polític i cultural lamenta la mort de l'advocat, polític i activista cultural. El president del Govern, Pere Aragonès, ha definit Espar Ticó com "un home compromès amb la llengua, la cultura i la nació catalanes, que va fer de l'estima per Catalunya la seva raó de viure".

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha recordat que el Govern li va atorgar la Creu de Sant Jordi per la seva defensa de la cultura i de la llengua catalana, que "ha promogut tota la vida amb convicció i fermesa".

Des d'Òmnium Cultural s'han mostrat "colpits" per la mort d'aquest "polític referent del catalanisme".

A Twitter, també s'ha pronunciat sobre la mort d'Espar Ticó el secretari general de JxCat, Jordi Turull. Ha escrit que "ha estat d'aquelles persones i d'aquella generació que davant persecucions i prohiibicions de tota mena, se la van jugar i van fer possible salvar molt més que els mots". I l'ha definit com "un patriota de cap a peus, un gran referent". 

La presidenta suspesa del Parlament i líder de JxCat també ha tingut un record per Espar Ticó. "Sempre em va impressionar d’Espar Ticó, la lucidesa sobre la Guerra civil: “la visió històrica que en teníem estava deformada completament,més que civil, va ser una guerra contra Catalunya”. I la sinceritat de reconèixer que no havia pogut perdonar els assassins del seu pare".

Els exconsellers Josep Rull i Quim Forn també han deixat missatges de record des del seu compte de Twitter. Rull ha expressat que Espar Ticó era "un patriota catala, amb totes les lletres" i "un activista infatigable, compromès amb el país, en els moments més durs de la dictadura franquista". Per la seva banda, Forn s'hi ha referit com a "patriota i amic" i li ha agrait "tot el que ha fet i tot el que ha ensenyat".