L’activitat física és un factor clau per a la bona salut de les persones grans. La mobilitat és un element que s’ha de portar a la pràctica de manera diària en les condicions que es pugui, sigui per dins de casa o a l’exterior cal que cada dia es faci exercici i no es limiti el cos. En el cas que no sigui possible l’autonomia, hi ha en el mercat també diferents elements per garantir la mobilitat. 

Arran de la pandèmia i del primer confinament, molta gent va haver de fer exercici físic dins de les llars. I les persones grans també. Hi ha alternatives per a mantenir una activitat esportiva a casa, practicant una sèrie d’exercicis senzills que reporten grans beneficis i ajuden a mantenir-se saludables tant físicament com mentalment. 

En tots els casos, s’han de tenir en compte les condicions físiques de cada persona. No tothom és igual i menys quan ens fem grans. Per tant, també a l’hora de fer exercici físic cal tenir present la condició física i les limitacions personals. Una altra opció és posar-se en mans de professionals com poden ser els fisioterapeutes. Ells poden ajudar en la millora física amb diverses sessions.

L’activitat reporta molts beneficis per a la salut física de les persones grans. Una senzilla rutina d’exercicis a casa millora les funcions cardiorespiratòries, veient reduïdes, per exemple, la hipertensió o el risc d’infarts. Alhora, s’incrementa la capacitat pulmonar, s’enforteix l’aparell locomotor, afavorint la mobilitat articular, reduint els dolors d’esquena o prevenint l’osteoporosi i es contribueix al manteniment de les funcions congestives.

Així mateix, és essencial mantenir una dieta saludable combinada amb una activitat física adequada. Realitzar una rutina d’exercicis és important també per a la ment. L’ansietat, l’estrès i la por poden combatre’s millor amb una mica d’esport. Una activitat física bàsica ajuda a millorar el sentit de l’humor i augmenta l’agilitat mental. A més, és favorable per a l’autoestima i l’estat d’ànim, i facilita la conciliació del somni.

La majoria dels experts en salut mental coincideixen que la pràctica de qualsevol mena d’activitat esportiva és un dels tractaments psicològics més efectius, tant en termes de salut com en costos econòmics. Així, realitzar esport de manera habitual, redueix l’ansietat i l’estrès i les seves conseqüències, incrementa la capacitat de saber plantejar i afrontar metes realistes, millora l’aprenentatge, la concentració, la memòria i l’estat d’alerta i augmenta l’autoestima.