Prop de 10.000 metges es manifesten per reclamar millores assistencials i professionals

Unes 5.300 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert la plaça Sant Jaume i s'han dirigit al Parlament

Manifestants a la vaga de sanitat i educació a Barcelona

Manifestants a la vaga de sanitat i educació a Barcelona / Arxiu particular

ACN

Uns 9.300 facultatius, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), s'han manifestat aquest dimecres al matí per reclamar millores assistencials i professionals en el primer dia de la vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya. Els protestants s'han concentrat davant de la seu del Departament de Salut, a les Corts, i després s'han manifestat cap a l'estació de Sants per simbolitzar la marxa de facultatius que pateix Catalunya per les condicions actuals. Entre d'altres, critiquen que treballen amb agendes desbordades i que es viu un col·lapse en diferents serveis que no permet una atenció de qualitat. "Catalunya es queda sense facultatius" i "Diagnòstic: dèficit de facultatius" són alguns dels lemes de les pancartes.

La de plaça Sant Jaume és una de les dues manifestacions que aquest dimecres està vivint Barcelona amb motiu de les vagues dels serveis públics. En aquest cas, han unit esforços sindicats del món educatiu i del sanitari per reclamar revertir les retallades, més recursos i millores conjuntes en el dos serveis públics. Entre els convocants hi ha CATAC, USOC, USTEC-STEs, la Intersindical –que també va convocar vaga sanitària aquest dimarts-, CGT, CNT, FAPIC, Infermeres de Catalunya, CSIF i la COS. També s'han adherit finalment a la vaga educativa sindicats com CCOO o Professors de Secundària.

Durant la mobilització, s'han pogut sentir proclames demanant la dimissió del conseller d'Educació, Jose Gonzàlez-Cambray, i d'altres com 'O revertiu les retallades o vaga, vaga, vaga' o 'Tenir vocació no vol dir explotació'.

En l'àmbit sanitari, la portaveu de la Mesa Sindical de la Sanitat ha lamentat que els serveis públics estan "molt devaluats" i que s'estan "perdent". Entre les seves reclamacions ha recordat la jornada laboral de 35 hores, l'equiparació a l'alça de tots els convenis, la jubilació als 60 anys i posar fi a les ràtios "altíssimes" i a la sobrecàrrega. També demanem millores salarials ja que ha assegurat que des del 2008 han perdut un 30% del poder adquisitiu i en podrien prendre fins a un 16% fins al 2024.

Ha lamentat que fins ara només han rebut "bones paraules" del Departament de Salut i ha reclamat solucions efectives.

Postures allunyades entre Educació i els sindicats

La vaga en l'àmbit educatiu arriba després que el Departament d'Educació i els sindicats mantinguessin la setmana passada una darrera reunió que no va permetre assolir un acord. Educació ha fet una darrera proposta que contempla la recuperació del complement retributiu dels estadis a sis anys –amb les retallades va passar a nou- i l'equiparació del sou dels professors d'FP als de secundària aquest 2023. Els sindicats ho consideren insuficient i demanen també incorporar altres temes com la reducció de dues hores lectives per als docents majors de 55 anys, la negociació del calendari escolar i un pacte d'estabilitat docent.

Segura ha asseverat que els posicionaments estan allunyats i que no hi ha sintonia. Ha valorat positivament la darrera proposta però l'ha considerat insuficient. Per això, ha reclamat donar resposta a totes les reivindicacions i no ha descartat noves mobilitzacions si això no passa.

Des de la CGT, Marta Minguella, ha reivindicat uns serveis públics de qualitat i ha rebutjat les "petites concessions" plantejades per Educació. Ha dit que les demandes que fan són "de mínims" i ha fet una crida a la conselleria a convocar-los novament a negociar per poder aturar les mobilitzacions.

El portaveu de la Intersindical, Bernat Pèlach, ha coincidit en apuntar que fa falta un "esforç clar i decidit" per part del Departament per tal de revertir d'una vegada per totes les retallades. Ha dit que fins ara, el plantejament que els ha ofert Educació és "parcial".

També s'ha unit a l'aturada el Sindicat d'Estudiants. La seva portaveu, Sofia Vàzquez, ha reclamat una educació "pública i de qualitat" i ha criticat taxes universitàries "abusives", ràtios elevades i manca de professionals de salut mental. "Li diem a Cambray que no ens aturarem: vaga, vaga, vaga", ha declarat.

Els sindicats convocants tenen prevista una segona jornada d'aturada aquest dijous.

6.500 manifestants arriben al Parlament

La manifestació del món educatiu i sanitari d'aquest dimecres ha acabat a les portes del Parlament de Catalunya, on s'han concentrat unes 6.500 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Un cop allà, els representants dels diferents sindicats convocants han llegit un manifest conjunt on han insistit i remarcat que tant el sistema educatiu com el sanitari estan al límit, i han amenaçat de continuar amb les mobilitzacions si el Govern no es decideix a revertir la situació. Entre d'altres, s'han sentit crits com "Els diners del HardRock, per l'ensenyament", "Què exigim al Govern? Més finançament" o "Esquerra, si això dura, us passarà factura".

Escridassada a Laura Borràs

Durant l'estona que els manifestants s'han concentrat davant el Parlament diversos representants polítics han sortit a parlar amb ells. A les portes de la institució s'hi ha pogut veure Jèssica Albiach o David Cid, d'En Comú Podem, o diputats de la CUP com Carles Riera, Dolors Sabater o Eulàlia Reguant, que han conversat amb les persones concentrades i han donat suport a les demandes.

Laura Borràs, presidenta Junts, ha protagonitzat un dels moments més tensos quan en sortir del Parlament ha rebut una forta escridassada per part dels manifestants. Amb tot, s'ha apropat a parlar amb algunes de les persones concentrades, però tot enmig d'una forta xiulada.

Balcells proposa un gran pacte pel sistema nacional de salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha proposat a partits i agents econòmics i socials un gran pacte pel sistema nacional de salut. “Li proposa a vostè i a tots: deixem passar la vaga, assentem-nos i anem als canvis en profunditat, als canvis estructurals”, ha dit el conseller al Parlament en resposta a una pregunta de JxCat. Balcells ha anunciat que enviarà aviat una convocatòria per començar a “blindar el sistema des del punt de vista de finançament i de model”, i per “abordar els vertaders reptes que té el sistema i salvar totes aquestes mancances que venen d’anys”. El conseller ha assegurat que comparteix el diagnòstic i el malestar dels sanitaris que estan en vaga, però ha afegit que “una altra cosa és el tractament”.