Els últims anys Catalunya ha experimentat estius més calorosos de l’habitual, cosa que ha resultat en un increment en la freqüència i intensitat de les onades de calor. El 2022 va ser el més calorós registrat a Catalunya, i també a tot Europa.

D’acord amb la informació del Meteocat, els estius a Catalunya s’han anat escalfant des dels anys 80, amb onades de calor cada cop més comunes i intenses. S’ha demostrat que els estius són cada vegada més llargs: duren cinc setmanes més i augmenten un ritme de nou dies per dècada.

L’impacte en el nostre ecosistema i en la població ja és evident. Els estius més calents causen un risc més alt d’incendis forestals, sequeres i problemes de salut associats a la calor, com insolacions i deshidratació. Aquest 2023 estem experimentant temperatures excepcionalment altes des de l’inici de la primavera. Estem vivint una de les pitjors sequeres a Catalunya des que es tenen registres.

Davant aquesta situació, molts es pregunten si això és només un auguri del que vindrà els pròxims mesos i, en especial, com serà el clima aquest estiu (l’estació més calorosa de l’any a Catalunya). Des de la web eltiempo.es, diuen que aquest estiu «ens rostirem».

Les temperatures del juny de 2022 tenien una mitja de 25.6º, què ens esperarà el pròxim mes?

Històric de temperatures d'estiu a Espanya Blog AEMET

Les prediccions indiquen que els mesos de juny i juliol portaran temperatures molt superiors a l’habitual al nostre país. En particular, serà molt més calorós del normal a l’interior. Segons dades de 'El País', l'any passat durant el mes de maig estàvem a 38,5º, aquest any a 26º, aproximadament. Les temperatures han baixat però el temps inestable ha augmentat relativament i això ha generat un context d'incertesa constant, però la predicció deixa bastant clara la posició d'una calor extrema, igual que la sequera extrema a la qual estem acostumats a escoltar durant els últims mesos. El canvi climàtic està provocant aquests grans canvis constants, cada vegada més abruptes, inesperats i extrems.

Els mesos corresponents a l’estiu climatològic ens presentarà un ambient molt més càlid del normal a gairebé tota la Península.