Unió de Pagesos (UP) denuncia que Medi Ambient "encara" no hagi posat cap menjadora al Solsonès per resoldre els atacs de voltors al bestiar viu, una actuació a la qual el departament es va comprometre a dur a terme "abans de l'estiu", segons ha assegurat el sindicat agrari. A més, UP retreu al departament que "tampoc" no s'hagi fet públic l'estudi sobre el cens de voltors promès i critica la "lentitud" amb què es troben els ramaders afectats a l'hora de cobrar les indemnitzacions. Medi Ambient, de moment, no s'ha manifestat.

El coordinador territorial de la província de Lleida d'Unió de Pagesos, Josep Cabré, retreu a Medi Ambient l'"incompliment" dels seus compromisos i alerta que "ara que arriba el fred ens podem trobar de nou amb el mateix problema sense haver solucionat res, ja que els atacs dels voltors es produeixen quan no tenen bestiar mort". Cabré apunta que, a dia d'avui, només s'ha posat un canyet a Tremp (Pallars Jussà), mentre que a la resta de comarques pirinenques no s'hi ha fet cap actuació.

El Solsonès és un dels punts on més incidents s'han registrat darrerament. Durant el primer trimestre d'aquest any van morir per atacs 9 caps de bestiar vacum (Odèn, Castellar de la Ribera, Lladurs i Navès). Tot i així, la comarca encara no disposa de canyets, malgrat que el departament de Medi Ambient preveu instal·lar-ne un al municipi de Navès.

El coordinador del sindicat agrari a les terres de Lleida explica que quan es va exposar el problema a Medi Ambient, el departament els va plantejar la instal·lació de menjadores, tot i que els ramaders preferien una reducció de la cabanya. Unió de Pagesos, però, finalment es va mostrar d'acord amb la implantació dels canyets, ja que així es podria comprovar si la mesura era suficient.

El sindicat agrari també demana a la Generalitat la publicació de l'estudi dels cens actual de voltors al Pirineu català: "ens van dir que abans de finalitzar l'any farien públic un estudi per tenir més dades i saber si la cabanya de voltors era o no era excessiva. On és aquest estudi? Si hi ha superpoblació, amb el canyets no solucionarem el problema", manté Josep Cabré. El coordinador de pagesos també es queixa que els ramaders afectats "encara no han rebut cap indemnització".

Per la seva banda, el responsable d'Unió de Pagesos al Solsonès, Jaume Garriga, també es mostra "descontent" amb la "poca atenció" de Medi Ambient i dubta de l'eficàcia dels canyets per posar fi als atacs: "no crec que amb una menjadora s'arregli la qüestió, perquè els voltors han canviat d'hàbits". Garriga espera que si l'estudi del cens demostra que hi ha massa població es prenguin "noves mesures".