Una seixantena de cavalls, ponis i carruatges de diversa factura van participar, ahir al matí, en la celebració de la festa de Sant Antoni Abat a Solsona. La ciutat, encara consternada pel recent decés del seu alcalde, Xavier Jounou, fou l'escenari de la tradicional cercavila, que, acompanyada pels trabucaires i encapçalada pel pendonista i els cordonistes, va sortir de la plaça del Camp, va resse-guir el carrer de Sant Agustí, la carretera de Bassella, el Vall Calent i, ja dins el nucli antic, va prosse-guir pel carrer Llobera, la plaça Major, i, seguidament, va enfilar el carrer Castell, la principal artèria comercial de Solsona, per acabar una altra vegada a la plaça del Camp, al voltant de la qual es van fer els Tres Tombs.

Com a conseqüència de la defunció de l'alcalde, els organitzadors van decidir suprimir la presència de músics a la cercavila, i també era previst que els genets participessin a la cercavila sense muntar els cavalls, però la Policia Local no ho va considerar oportú "perquè les muntures se senten més segures amb el genet a sobre", afirma Marià Vendrell, cap de la Policia Local de Solsona, i per a qui "la seguretat és la nostra prioritat màxima", continua dient Vendrell.

L'edició d'enguany ha recuperat l'espai de la placeta de les Hores, al mateix carrer Castell, per fer la benedicció dels animals, que l'any passat es va traslladar a la plaça Major. Lluís Grifell, rector de Solsona, fou el responsable de beneir, un per un, els cavalls i carruatges que passaven pel seu davant; tot i que uns pocs propietaris d'animals de companyia, sobretot de gossos, també van voler que Grifell beneís els seus respectius animals.

Després, cavalls i genets van concentrar-se al Camp del Serra, on des de fa anys se celebren les curses. Els espectadors, més d'un centenar de persones, i els participants van guardar un emocionant minut de silenci en memòria de Jounou que va acabar amb un perllongat i càlid aplaudiment. Genets dels diversos municipis del Solsonès, de Cardona, Súria, Balsareny i altres poblacions catalanes van competir per endur-se els 200 euros del primer premi i el trofeu de guanyador; a més a més, és clar, del prestigi que suposa guanyar una competició d'aquestes característiques.