L'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys tindrà cedit l'antic monestir de la vila durant cinquanta anys gràcies a un acord amb el bisbat de Solsona. El pacte permet continuar amb la rehabilitació de l'edifici històric per habilitar-hi el futur museu de la Vall de Lord. Amb aquesta cessió d'ús, el consistori pot aspirar als ajuts de l'1 % cultural. D'altra banda, l'Ajuntament confia poder iniciar les obres de la tercera fase de rehabilitació, per als quals ja té lligada una part del finançament, al llarg de la tardor vinent.

La propera tongada d'obres de rehabilitació de l'antic monestir de Sant Llorenç de Morunys s'iniciarà la tardor vinent, segons les previsions de l'Ajuntament. Amb un pressupost d'uns 370.000 euros, el 50 % es finançarà amb els fons FEDER. De moment, el consistori ja té lligats 120.000 euros que serviran per poder arranjar els tancaments exteriors de la casa prioral i habilitar una part dels acabats interiors, amb la col·locació d'aïllaments i la construcció d'alguns dels envans, com ha explicat l'arquitecte autor del projecte de rehabilitació de l'edifici històric per habilitar-lo com a equipament cultural, Joan Canal.

Paral·lelament, l'Associació Cultural Patronat Valldelord ha accelerat les gestions per a la redacció dels projectes museològic i museogràfic. Ho explica Francesc Regàs, membre de la junta de l'entitat, que ha apuntat la "manca de finançament" com a principal problema per a la redacció del projecte, que ha de determinar l'orientació i disposició del futur espai museístic. El Patronat Valldelord és propietari de la major part de les peces que s'exposaran en el futur espai i que avui es troben a l'actual museu (situat a la Casa de la Mare de Déu, edifici històric i simbòlic que havia estat seu de la confraria dels Colls). L'entitat gestionarà el futur equipament, que "probablement es constituirà per la via d'un consorci o patronat", explica Regàs. Formaran part d'aquest futur ens el bisbat, la parròquia, la Generalitat i els Ajuntaments de Sant Llorenç de Mo- runys, la Coma i la Pedra, Navès i Guixers, tots de la vall de Lord.

Regàs explica que l'objectiu és "que per mitjà del museu s'obri la porta a tots els elements històrics, monumentals, culturals i paisatgístics de la vall de Lord".

L'acord entre Ajuntament de Sant Llorenç, bisbat i parròquia es formalitzarà de manera imminent, amb la signatura del conveni, segons ha avançat l'alcalde del municipi, Enric Roures, que s'ha mostrat satisfet de poder avançar en un dels equipaments culturals més esperats del poble.