El conflicte entre l'Ajuntament d'Olius i l'empresa gestora de la llar d'infants municipal va deixar ahir els nens sense poder acedir al centre. Montse Sanmartí, la directora-gerent del centre i propietària de l'empresa El Pi SL, va impedir a primera hora del matí l'entrada a l'edifici, de titularitat municipal, i va advertir que el tancament duraria fins que arribés a un acord econòmic amb el consistori per rescindir el contracte. Reclama que l'Ajuntament li avanci una subvenció que diu que ha de rebre de la Generalitat (1.800 euros per alumne) i que va amb retard.

L'alcalde d'Olius, Ramon Sala (CiU), va intentar en un primer moment que Sanmartí es fes enrere, en no arribar a cap acord i després de veure frustrada també la intermediació que van intentar el Mossos d'Esquadra. Aquests necessitaven d'una ordre judicial per poder desallotjar la directora, però el jutge que l'havia de signar és pare d'un nen del centre i es va inhibir a favor de l'audiència provincial per no crear una situació de conflicte d'interessos. A l'Audiència, segons diverses fonts, no van veure la urgència en dictar un ordre de desallotjament i tampoc no van aportar el document indispensable perquè els Mossos actuessin.

La situació, durant hores, va estar en un carreró sense sortida, amb l'Ajuntament que no vol avançar els diners que hauria d'haver pagar la Generalitat, la mestra que tanca un mes abans d'acabar el curs i els pares amb les criatures a coll. L'alcalde, que ja havia contractat el personal que fins ara treballava amb Sanmartí, va cedir la sala de plens per tenir la mainada reunida de manera provisional.

El jutge i pare d'un dels nens no va poder actuar en funció del seu càrrec, però en canvi sí que va ser una peça clau en una negociació amb Montse Sanmartí que va tenir lloc ahir a la tarda. En aquesta trobada, segons fonts dels pares, s'hauria arribat a un acord perquè avui al matí els nens puguin anar a l'escola i que durant aquestes hores Sanmartí no hi faci cap. D'altra banda, a la tarda d'avui hi hauria una reunió amb l'Ajuntament, Santmartí i el seus advocats per aclarir els termes econòmics de la rescissió del contracte.

Ahir al matí ni les famílies ni els representants municipals, que es van desplaçar a l'indret advertits d'una possible reacció de l'administradora de l'empresa, no van poder entrar amb normalitat a l'escola. Montse Sanmartí ho va impedir al·legant que "l'empresa ja va avisar que a partir de l'1 de juliol es deixaria de prestar el servei", clausura que la directora va anunciar que duraria fins que arribés a un acord amb l'Ajuntament. Sanmartí reclama "uns diners que són meus i l'administració no em paga". L'acord, segons Sanmartí, passaria perquè l'Ajuntament li avanci l'import de la subvenció d'aquest curs que s'acaba que encara no ha rebut de la Generalitat.

Dues dotacions dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar a la zona a petició del mateix Ajuntament. Mentre els pares esperaven, indignats, a les portes de l'edifici, l'alcalde d'Olius, Ramon Sala, va entrar a parlar amb Sanmartí. La gerent de la llar d'infants El Pi SL va advertir l'alcalde que, "si hi volen entrar, ho facin sota la seva responsabilitat", ja que ella "no els donava autorització per fer-ho" i, per tant, iniciaria accions legals si es donava el cas. Segons Sala, la directora li hauria demanat "que revoqués l'acord de ple", cosa que "jo no puc fer". A l'exterior de l'escola, una quinzena de pares esperaven rebre resposta. "Estem indignats, nosaltres estem pagant per portar els nens a l'escola", va explicar Sara Ruiz, mare afectada i membre de l'Ampa, la qual va afegir, referint-se a l'administradora de l'empresa, "si no té liquiditat que plegui". Els pares van acusar Sanmartí, quan va sortir a donar les pertinents explicacions, d'haver-los implicat en un conflicte que "no va amb nosaltres". Segons Sanmartí, "l'Ajuntament s'ha desentès de l'obligació primordial per al sosteniment de l'empresa" i, per tant, "no acceptem la rescissió del contracte sinó que exigim el pagament de les subvencions".