Uns dos-cents vehicles van participar ahir al migdia en la tradicional benedicció a la plaça del Camp de Solsona, en el que és l'acte central de la festa de Sant Cristòfol, patró dels xofers, i que enguany arribava a la vuitantena edició. Com ja és habitual, cal destacar la nombrosa presència de camions que posen en relleu la importància del sector del transport en l'economia de la comarca, des del món forestal al transport de bestiar, passant per camions de la construcció.

Amb tot, enguany "hem patit els efectes de la crisi econòmica i no hem pogut reunir tants camions com altres vegades", afirma Daniel Huertas, un dels tres pendonistes (juntament amb Jordi Soto i Cristian Aranda) que, cada any i de manera rotativa, organitzen la festivitat, tot i que afegeix que "hem complert l'objectiu principal de la festa: no tenir pèrdues". De fet, la presència de vehicles pesants ja fa uns anys que disminueix d'una manera lenta però inexorable, i és simptomàtic el nombre cada vegada menor de camioners que opten per engalanar el seu vehicle, tot i que s'organitza un concurs per premiar els vehicles més ben guarnits que acudeixen a la benedicció.

Els actes de Sant Cristòfol ja es van iniciar dissabte al matí amb una cercavila i una exposició de motos. A més a més, a la tarda, els més petits van poder gaudir d'un castell inflable ubicat a la plaça del Camp; i la jornada va acabar amb una revetlla a càrrec de l'orquestra Glacé al mateix indret, i en el transcurs de la qual va tenir lloc el sorteig de premis (el primer premi, un viatge valorat en 800 euros, se'l va endur el número 04587; el segon, que consistia en una pantalla plana de televisió, fou per al 15158; i el tercer premi, format per una panera de pernils ibèrics, va anar a parar al número 11195).

Ahir al matí, la festa va continuar amb un esmorzar popular, i seguidament es va celebrar la missa en honor de Sant Cristòfol a l'església del Cor de Maria. Amb motiu del vuitantè aniversari de la festa per excel·lència dels transportistes, la coral del club Estel va interpretar per primera vegada els goigs del sant patró, que enguany ha musicat mossèn Joan Clos. Per la seva banda, Gogistes Solsonins ha editat per onzè any consecutiu la lletra i la música dels goigs de Sant Cristòfol, que aquesta vegada van acompanyats d'un record pels recaders, aquells transportistes imprescindibles en una època, no tan llunyana, en la qual molt poca gent disposava de cotxe propi i una bona part de la població depenia d'aquests xofers.

Després, i com ja és habitual, els pendonistes van portar a les espatlles la imatge de Sant Cristòfol des de l'església fins a l'indret de la benedicció, acompanyats de l'orquestra Patinfanjàs. El rector, Lluís Grifell, fou el responsable de beneir els vehicles, i era acompanyat de l'alcalde de Solsona, David Rodrí-guez, i de la regidora de Cultura, Sara Alarcón.