El Solsonès va ser terra d'emboscats, de desertors de la guerra civil que es van amagar als boscos per no anar al front. La comarca explotarà aquesta singularitat i entrarà a formar part de la xarxa d'espais de la memòria impulsada pel Memorial Democràtic de la Generalitat. El projecte "Solsonès, terra d'emboscats", ideat pel Centre d'Estudis Lacetans (CEL) i impulsat des del Consell Comarcal amb el suport de la Generalitat i de cinc ajuntaments, pretén donar a conèixer aquesta singularitat històrica, un fenomen que es va donar a tota la comarca.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va conèixer ahir aquest projecte in situ, visitant l'indret insígnia de la ruta, el monument als emboscats de la plaça del Camp de Solsona, que es va batejar com a Monument Patriòtic a la Pagesia, i que els estudis del CEL han identificat com un homenatge a la gent de les masies gràcies a les quals els emboscats van sobreviure. Esther Miralles, coordinadora del projecte, ha explicat que l'arquitecte va concebre el monument per mitjà de dues estructures: una que representa uns braços oberts, símbol d'acolliment, i l'altra, amb estructures de pedra acabades en punta, que representen el combat.

Al llarg de l'any que ve se senyalitzaran diferents espais singulars i notables del Solsonès com a espais de memòria sobre els desertors de la rereguarda republicana, un projecte pioner a Catalunya i a l'estat espanyol. El departament d'Interior i Relacions Institucionals subvenciona aquest projecte, pressupostat en prop de 43.000 euros, amb una aportació de 24.000. El conseller Joan Saura va destacar d'aquesta idea el fet que els emboscats siguin un fenomen "desconegut". Saura considera que aquesta iniciativa, a banda de donar a conèixer la història i la cultura de la comarca, "significarà la dinamització econòmica i turística" del Solsonès, "com està passant a tot arreu" on hi ha espais de memòria.

Joan Saura va finalitzar la seva visita ahir al Solsonès amb una xerrada durant la qual va fer balanç del Memorial Democràtic, l'organisme de la Generalitat que treballa en les polítiques de recuperació de la memòria democràtica.