L'acte de caire civil que va tenir lloc ahir a la tarda a la sala de plens de l'Ajuntament de Solsona, just abans de l'ordenació episcopal de Xavier Novell, va tornar a posar en relleu la singular relació entre les autoritats civils i les religioses en una ciutat i una comarca profundament marcades per la seu epis-copal. Una relació amb més de quatre-cents anys d'història que, per bé o per mal, ha influït notablement en la idiosincràsia i el tarannà dels solsonins, i que ha conferit a la ciutat una profunda empremta religiosa; i que tant és present en els nombrosos edificis religiosos (catedral, seminari, església del Cor de Maria...) com en les entitats més dinàmiques de la societat solsonina, com és el cas del moviment escolta Pare Claret, el Centre d'Atenció als Toxicòmans (CAT) de Càritas, la fundació privada Mare de Déu del Claustre (que agrupa una llar d'infants, una escola de primària i un centre de secundària) , o bé el Cor de la Capella del Claustre, per posar només quatre exemples d'actuacions en diferents àmbits.

Així, no és estrany que Solsona es vestís de gala per rebre el nou bisbe, i els elements folklòrics de la festa major també participessin en la jornada. En l'acte celebrat a la sala de plens de l'Ajuntament, el nou bisbe va signar al llibre d'honor del consistori i es va comprometre a "servir tots els solsonins, siguin cristians o no". Prèviament, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, va reconèixer la importància del bisbat en l'esdevenir de la capital del Solsonès, però va recordar que "ens trobem en un estat democràtic i aconfessional", i l'exercici de la religió "s'ha de limitar a l'esfera estrictament personal i de les comunitats religioses". Malgrat això, Rodríguez considera que "el fet que la seu del bisbat i l'Ajuntament compartim un mateix espai físic deriva en diferents projectes comuns".

Tot seguit, les autoritats civils i les religioses es van desplaçar a peu des de la casa consistorial fins a la catedral, acompanyats dels gegants i la resta d'elements folklòrics de Solsona, de la pubilla i les donzelles d'honor i dels trabucaires. En la celebració religiosa es va fer visible l'absència dels dos regidors d'El Comú al consistori (el primer tinent d'alcalde, Martí Abella, i el regidor de Medi Ambient, Jordi Fraxanet); tot i que sí que van ser presents a la rebuda a l'ajuntament de l'aleshores imminent bisbe. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Marià Chaure, considera que "el ressò d'aquest esdeveniment potencia tota la comarca".

En el trajecte que separa l'ajuntament de la catedral, Xavier Novell corresponia als aplaudiments d'aquells que havien sortit al carrer per veure'l amb efusives salutacions i amb un gran somriure a la cara que no ocultava la seva joia. Mentrestant, les campanes proclamaven la celebració religiosa, el so dels petards anunciava una diada festiva i les notes musicals s'enfilaven al cel per comunicar a tothom que Solsona tenia nou bisbe.