Xavier Novell és un bisbe sorprès i un bisbe que sorprendrà. Així ho va manifestar ahir el nou cap de la diòcesi solsonina, el qual va assegurar que no s'havia imaginat mai arribar a ser prelat "a la meva edat i a la meva diòcesi" i va advertir als qui l'han "classificat" que els sorprendrà. Novell, d'altra banda, va augurar un futur de canvis en l'Església: "faltaran capellans, cada vegada hi haurà més laics disposats a col·laborar i naixeran noves iniciatives". Novell va fer aquestes declaracions ahir abans de convertir-se en el nou bisbe de la demarcació eclesial amb seu a Solsona.

Xavier Novell vol intentar sorprendre els qui l'han encasellat en una línia continuista respecte a l'episcopat de Jaume Traserra i ho vol fer "estimant-los". Amb tot, considera que amb els sectors més crítics amb el seu nomenament, "ens uneixen tantes coses i ens diferencien tan poques, que ens entendrem". A més, el bisbe preveu un futur de canvis, "amb noves iniciatives que m'agradarà beneir-les, acompanyar-les, ajudar-les, impulsar-les i fins i tot inventar-ne jo mateix". Aquests aires de renovació suposaran que "aquesta nova etapa no serà tan continuista" com creuen alguns, si bé mantindrà moltes de les iniciatives del seu predecessor, Jaume Traserra, "per solidaritat" amb ell mateix i perquè "estan molt ben fetes".

Novell considera l'Església "un dels llocs on hi ha més llibertat i creativitat". Precisament per això, "no hem de pretendre que tothom cregui en el que nosaltres creiem" però assegura que, si escampen l'evangeli, "que nosaltres portem com un tresor", molta gent "creurà i seguirà el Senyor".

El jove prelat, de 41 anys, va qualificar la jornada d'ahir com "el dia més important de la meva vida". De fet, ja ho va ser quan el van ordenar capellà. Novell ha assegurat que no s'esperava "que hi hauria un dia encara més important" i que no s'havia plantejat mai que pogués arribar a ser bisbe ni ha fet res per aconseguir el que qualifica de "regal del Senyor".

D'altra banda, vol ser recordat com una persona semblant a Jesús, "un bon pastor", en una diòcesi "de mida humana", fet que li permetrà ser proper "i ser el bisbe de tots". El prelat va dir que es va trobar amb Déu quan estudiava al seminari, amb qui va fer una amistat "que explica la meva vida". Va ser un jesuïta qui li va explicar aquesta trobada personal abans que l'experimentés, i també va ser un jesuïta, Lluís Ladària, qui va conduir-lo com a director espiritual abans de ser sacerdot, motiu pel qual el va escollir per a la seva ordenació episcopal.

L'activitat a la plaça del Palau Episcopal va començar ahir a mig matí. Novell va aparèixer amb sotana negra, faixa i solideu morat, una indumentària pròpia dels bisbes, per saludar els fidels.

Un record pel poble natal

El poble que va veure néixer el nou bisbe de Solsona, Montfalcó d'Agramunt, ha quedat plasmat a l'escut episcopal, on hi ha representat un falcó i la torre de l'homenatge, "l'element més emblemàtic" de la població, va dir. Però la insígnia, alhora, representa el dinamisme del nou bisbe, plasmat en les ales obertes del falcó, "que vol volar més enllà".