e

l Pep dels Oriols, un dels elements folklòrics més entranyables del Carnaval, és el protagonista del segon conte infantil del Carnaval de Solsona, L'aventura de la Pipa d'en Pep. Ell i la seva pipa característica, acompanyats de la resta de personatges propis de la festa, s'endinsen en un món ple d'aventures en el transcurs de la historieta ideada per la solsonina Mireia Canals i il·lustrada per Susanna Miravete.

Els més menuts són els qui gaudeixen de la majoria d'actes de la festa solsonina com ningú i, precisament, la iniciativa de crear el primer llibre infantil inspirat en la festa va sorgir perquè "volíem fer alguna cosa per a la canalla", com explica el president de l'Associació de Festes del Carnaval, Joan Casals. La bona acollida de L'aventura del Mocós, el primer conte, que va sortir l'any passat, ha portat l'entitat organitzadora de la festa a fer una segona tongada de literatura infantil inspirada en el Carnaval. Un relat fantàstic que no és la continuació del primer llibre (que narrava la història del Carnaval amb el Mocós com a protagonista).

Mireia Canals, l'autora dels textos, apunta sobre el contingut de la historieta que "el primer que sobta és que el Pep dels Oriols estigui trist, ja que dóna la imatge de patxanguero". Amb tot, Canals ha avançat que al final del relat el protagonista ha solucionat els seus problemes i està més que content, "per això el conte té il·lustracions molt vives i molt representatives", va explicar l'autora.

"Hi ha una pàgina que està al revés" és un dels comentaris que més han sentit les autores. I és que, efectivament, en una pàgina hi apareixen els nans del Carnaval cap per avall. Però no hi ha hagut cap error de compaginació, sinó que el mateix text ja explica que els nans són les flors de la selva. "Hi ha una màgia", que en aquest cas es plasma així, va comentar Mireia Canals. D'altra banda, entre els nombrosos personatges del conte apareix el xut, que l'escriptora qualifica del "líder ocult" de la tropa, que "apareix en negre perquè sempre està controlant".

En l'aventura del Pep, la seva estimada pipa li cau a un toll d'aigua. Canals i Miravete van explicar que, en un principi, l'autora dels textos havia previst que la pipa s'endinsés en una reixa del clavegueram, "però vam canviar-ho per un toll d'aigua per adaptar-ho al llenguatge infantil" i per fer més entenedores les il·lustracions. La història s'ambienta a Solsona: hi apareixen escenaris com la plaça de l'església i el carrer de Sant Miquel.

Les autores repeteixen

Mireia Canals i Susanna Miravete ja han treballat juntes en ocasions anteriors. A més d'haver fet L'aventura del Mocós, el primer lliurament del Carnaval de Solsona, són autores d'una col·lecció de quatre contes sobre les estacions, editats per l'editorial Salvatella. Mireia Canals, que tot just fa unes setmanes s'ha estrenat al Parlament com a diputada per Convergència i Unió, és l'artífex de 16 títols de literatura infantil, tots editats per Salvatella. A més, ha escrit llibres de text de primària per a l'editorial Serbal. Mireia Canals s'ha vist obligada a aparcar la seva professió (és professora d'anglès i didàctica de la llengua anglesa a la Universitat de Vic) per dedicar-se a la feina al Parlament. El que té molt clar és que no vol deixar d'escriure llibres infantils, "és una cosa que m'omple molt", assegura.

La solsonina Susanna Miravete, per la seva banda, ha il·lustrat els quatre llibres esmentats sobre les estacions i els dos llibres del Carnaval de Solsona. En aquest darrer cas amb llapis aquarel·lable. Dibuixar és la seva gran afició.

Enguany, el Carnaval de Solsona celebrarà el 25è aniversari del Pep dels Oriols i del Comte de l'Assaltu, dos dels seus elements folklòrics característics. Per aquest motiu s'ha cregut oportú convertir en protagonista del conte del Carnaval aquest entranyable personatge conegut pel bigoti i la pipa. La sortida dels contes del Carnaval és una manera "d'escalfar motors" de cara a la propera edició de la festa, com van explicar les autores i el president de l'associació que l'organitza. Enguany la mainada solsonina gaudirà més que mai del Carnaval en coincidir-ne els dies forts amb la setmana festiva d'hivern a les escoles.

El conte, que ha sortit a la venda coincidint amb les dates nadalenques, no només és per mirar els dibuixos i per llegir-lo. Al final hi ha un seguit d'activitats que insten els més menuts a trobar elements del Carnaval entre la multitud (com el conegut Wally), a traçar les línies en un laberint per aconseguir que el Pep dels Oriols es reuneixi amb la seva pipa, i a completar els buits d'un text que resumeix el contingut del relat.

La gran il·lusió que els nens i nenes solsonins senten pels gegants expliquen bona part de l'èxit de vendes del conte. Del primer títol se'n van editar 1.500 exemplars, dels quals pràcticament se n'han venut la meitat. En el cas de L'aventura de la pipa d'en Pep, editat per la mateixa Associació de Festes del Carnaval de Solsona, també n'han posat a la venda 1.500 exemplars. Es poden trobar a les llibreries de Solsona i a les oficines de turisme de la capital, a més de l'estació de Servei Setelsis.