L'

interior de la catedral de Solsona és un laberint immens de racons, portalades i portetes, sagristies, escales i desnivells; però també és un llibre obert que reflecteix fidelment l'evolució arquitectònica de la nostra història i les diverses actuacions que s'hi han dut a terme des del segle X, quan les cròniques ja mencionen un monestir romànic en plena activitat. I de ben segur que poca gent coneix tan bé les entranyes de la catedral de Solsona com l'arquitecte Ramon Padullés i l'arquitecte tècnic Jaume Cuadrench, responsables del manteniment d'aquest emblemàtic edifici des de fa un quart de segle, i que també han dirigit les darreres obres de condicionament de la catedral. Tal com explica Cuadrench al mateix temple, les obres han suposat, sobretot, "la restauració de la façana del cambril del Claustre, la nova pavimentació d'una part de la nau gòtica central, que permet visualitzar l'espai que ocupava l'antic cor, i la construcció de nous lavabos", habilitats per a persones amb mobilitat reduïda.

El gros d'aquestes reformes té un pressupost de 326.800 euros, que ha finançat el ministeri de Cultura mitjançant el Pla Director de Catedrals, tot i que ha calgut un decenni des que el ministeri va aprovar la subvenció fins que s'ha executat el projecte durant l'any 2010. Josep Torres, degà de la catedral i president del capítol catedralici, recorda que els ajuts econòmics de Cultura "són per a l'execució de l'obra", però aquestes despeses "no inclouen l'elaboració dels plànols, els complements dels lavabos...". En aquest sentit, afirma que els costos addicionals han estat 54.000 euros, i els han aportat el capítol catedralici (60 %), la Confraria de la Mare de Déu del Claustre (20 %) i la parròquia i el bisbat, amb un 10 % cadascun. Mossèn Torres vol posar en relleu l'actitud de l'Ajuntament de Solsona, ja que "va retornar en forma de donatiu els més de 6.600 euros de la llicència d'obres municipal".

Per la seva banda, el capítol catedralici va decidir substituir el cancell de fusta de l'entrada principal per un altre de "més funcional i de línies netes, amb grans vidrieres i portes corredisses que permeten l'entrada de més llum", explica Cuadrench. A més a més, s'ha buidat l'interior de les escales i s'ha habilitat un petit magatzem, i també s'han col·locat leds per il·luminar els esglaons. Els costos econòmics d'aquestes actuacions van a càrrec del capítol, tot i que encara no han acabat del tot les obres, perquè es preveu col·locar passamans de ferro a les baranes de l'escalinata d'aquest accés.

Les actuacions arquitectòniques a l'edifici han estat constants al llarg de la seva història; però la catedral, consagrada l'any 1593 amb motiu de la creació del bisbat de Solsona, ha patit dues destruccions importants els darrers dos-cents anys: l'incendi de l'edifici per part de les tropes napoleòniques abans d'abandonar la ciutat, el 26 d'octubre del 1810; i els estralls de les milícies anarcosindicalistes en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola. No obstant això, la religiositat de la societat solsonina va respondre amb la reconstrucció immediata la febre destructora pròpia de les conflagracions bèl·liques. I és que cal tenir present que el temple acull la imatge de la Mare de Déu del Claustre, joia romànica de pedra negra i patrona de la ciutat que ha despertat i encara desperta gran devoció entre els solsonins.