La presentació del llibre El Carnaval de Solsona. La història d'un desafiament genuí va donar el tret de sortida als actes programats per a l'edició d'enguany de la festa solsonina més coneguda arreu. El llibre, obra de la periodista Noemí Vilaseca i el fotògraf Marc Trilla, és un capbussament documentat i rigorós dels quaranta anys de la recuperació del Carnaval a la ciutat, "la primera que va desafiar el 1.971 l'ordre franquista dictada l'any 1.937 i per la qual es prohibia la celebració de carnavals" va explicar Vilaseca en el transcurs de la presentació, que va tenir lloc divendres al vespre al Teatre Comarcal. La periodista solsonina va recordar que, malgrat que algunes poblacions catalanes ja feien desfilades i rues (com Sitges o Vilanova), "Solsona va ser la primera en recuperar la figura del rei Carnestoltes, l'ànima de la festa".

La posada en escena de la presentació del llibre fou innovadora i amb esperit transgressor, en sintonia amb l'essència del Carnaval. A l'escenari del teatre hi havia un faristol des d'on Ramon Gualdo va iniciar l'acte amb la lectura de fragments del primer sermó que va dictar ell mateix i va coescriure amb el malaguanyat Joan Rafart. A més a més, tres butaques de factura moderna i color taronja envoltades de piles del nou llibre donaven a la presentació un matís desenfadat que només es va trencar en el minut de silenci en homenatge al jove solsoní mort en accident de trànsit a inici de setmana. Els dos autors eren acompanyats de Joan Casals, president de la junta de l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, que va parlar de la necessitat d'elaborar un llibre d'aquestes característiques i va destacar l'esforç econòmic que ha suposat per l'associació. En el transcurs de la presentació els autors van destacar el paper protagonista que va jugar Joventut Solsonina, una entitat que ja és desapareguda però que va promoure activament la recuperació del Carnaval.

El Carnaval de Solsona. La història d'un desafiament genuí ja es pot trobar al preu de 30 euros a les llibreries de Solsona, a les dues oficines de turisme de la ciutat i a la botiga de l'Associació de Festes. A més a més, s'han posat a la venda dos-cents pòsters numerats, editats especialment per a aquesta ocasió.