Solsona disposarà de dos nous camins per al pas exclusiu de vianants, que transcorreran pels marges del riu Negre. És una de les principals actuacions que es duran a terme en el desplegament del quart tram del Pla Director de la Ribera, que s'estén des del carrer del Molí dels Capellans fins al pont de la variant. Aquest projecte busca potenciar la principal xarxa verda de la ciutat, millorar els espais naturals mediambientalment i paisatgísticament, i condicionar-la com a zona de lleure. En aquests moments s'estan enllestint els últims acabats dels dos primers trams de l'obra (els que transcorren per l'àmbit urbà) i s'està completant la redacció del projecte del tercer tram.

L'alcalde, David Rodríguez, subratlla que els nous camins seran un dels principals atractius de l'actuació. Al llarg del marge esquerre de la ribera n'hi haurà un de principal, d'1,8 metres d'amplada, mentre que al marge dret n'hi haurà un altre de secundari d'un metre més estret. Aquest segon arribarà fins a la finca de Cal Pateto, punt on tots dos senders s'unificaran fins a la variant. Dues passeres de fusta permetran creuar la ribera d'un marge a l'altre i s'instal·laran tanques de seguretat en aquells punts on el sender toca a la carretera. En la part més propera a la variant, s'hi habilitarà una zona d'estiraments i s'hi instal·larà un panell informatiu.

Les obres de millora mediambiental del quart tram consistiran en el tractament de la vegetació preexistent amb el desbrossament dels arbustos i la tala d'alguns arbres, i en la plantació d'espècies arbòries, arbustives i aquàtiques autòctones, pròpies d'ambients de ribera.

A banda d'això, la intervenció de millora de l'indret inclou la realització de treballs de sanejament i neteja, per exemple, del mur de formigó de sota el pont de la variant; l'adequació d'una canonada de clavegueram en un punt de la ribera, així com la col·locació de mobiliari urbà, com bancs de pedra i papereres, i de cartelleria.

Els treballs de la propera fase d'execució del Pla Director de la Ribera, promoguts per l'Ajuntament amb un projecte redactat pels tècnics del Centre Tecnològic Ester Blanco i Òscar García, tindran un import de 75.500 euros i seran finançats íntegrament per la Diputació de Lleida i l'Obra Social de La Caixa mitjançant un conveni.

Cabal d'aigua garantit

La instal·lació de bombament d'aigües tractades de la depuradora de Solsona fins al començament del carrer dels Tints, per garantir que al riu Negre hi baixi aigua de manera constant, ja està enllestida. Ho ha explicat el regidor d'Urbanisme, Martí Abella, el qual ha afegit que, "de moment hi baixa aigua" i, per tant, no ha estat necessari posar en funcionament aquest sistema.