Manresà de 62 anys, Carlos Pla és l'autor dels textos de La riqueza natural de Odèn, i les fotografies han anat a càrrec de Montserrat Mas, la seva dona. Metge naturòpata i fitoterapeuta clínic, es va doctorar en Filosofia de la Naturopatia a la Columbia State University, als EUA.

Com sorgeix la seva relació amb Odèn?

La meva àvia materna havia nascut a Llinars (Odèn) i és per això que coneixia la zona. Fa tres anys l'alcalde del municipi, Andreu Alet, em va proposar passar consulta al dispensari que hi ha al mateix edifici del Centre de Natura, i no m'ho vaig pensar dues vegades.

Quin va ser el seu primer diagnòstic general?

Vaig detectar dos problemes: un excés de fàrmacs en molts pacients i uns hàbits alimentaris que calia corregir, ja que la gent d'Odèn consumia molt porc, que és l'animal més tòxic i la ingesta de la carn fa augmentar considerablement la pressió arterial.

I quines solucions aporta?

Sobretot fem medicina preventiva; és a dir, procurem canviar el consum d'aliments nocius per una dieta sana. A més a més, aquí tothom té un hort o un tros de terra on plantar verdures, llegums o fruits; i amb la possibilitat de cultivar-los sense adobs químics o altres productes que no són naturals.

És un professional de la medicina natural, però també un enamorat de les plantes remeieres.

És una passió que comparteixo amb la meva dona. Durant deu anys hem recorregut el Prepirineu i Pirineu des de la Cerdanya fins a Osca buscant i inventariant plantes medicinals, i en pocs llocs hem trobat la riquesa i varietat d'Odèn.

Quina ha estat la resposta de la gent d'Odèn a la seva oferta de medicina alternativa?

Hem aconseguit incrementar l'interès per les plantes medicinals entre la població d'Odèn; i això ja és una gran fita per a nosaltres. Quan vaig començar a visitar venia una vegada el mes o fins i tot més sovint, i ara passo consulta un cap de setmana cada dos mesos: la prova més patent que la medicina natural funciona.

Per què ha escrit el llibre en castellà?

Perquè l'obra també es distribuirà fora de Catalunya. Els beneficis aniran a parar íntegrament al Centre de Natura d'Odèn.

"El nostre cos és el nostre jardí i la nostra voluntat és el jardiner", sentenciava William Shakespeare; i el municipi d'Odèn, al nord-oest del Solsonès, té una riquesa en plantes medicinals tan nombrosa i variada que el converteix en un espai privilegiat per al jardiner en la seva recerca de remeis naturals de sempre als mals del nostre temps. El metge naturòpata Carlos Pla, coneixedor de la zona i que a més a més és un apassionat de les plantes medicinals, explica que "en tres quilòmetres i sis-cents metres vaig recollir 71 plantes medicinals diferents... i que jo conegui!". Pla va presentar al Centre de Natura d'Odèn l'obra La riqueza natural de Odèn, feta per ell i la seva esposa, Montserrat Mas.

La geografia d'Odèn, abrupta i amb desnivells importants, té un paper fonamental en la gran varietat de plantes remeieres. A partir d'una alçada de 800 metres sobre el nivell del mar incrementa notablement la diversitat de flora, però d'altra banda el període de floració de les plantes al Pirineu i al Prepirineu és molt més curt que a la plana, ja que les gelades arriben abans i cal estar atent. Pla posa l'exemple de la flor de lis (Amaryllis formosissima), que "té un període de floració d'entre 10 i 15 dies".

Tot i que més de la meitat dels medicaments actuals tenen un origen vegetal, els coneixements que tenen els habitants de les zones rurals de mitjana edat (també a Odèn) són molt menors que no pas els dels avis o bé els dels avantpassats, tal com reconeixen els veïns d'Odèn consultats. Malgrat això, el futur és més esperançador del que podria semblar, ja que actualment el sector més jove de la població és cada vegada més conscient de la diferència que suposa ingerir herbes que ens ofereix la natura o medicaments farmacèutics, amb una inevitable composició química.

És cert que els habitants d'Odèn han de fer desplaçaments llargs per anar al metge o assistir a l'estrena d'una pel·lícula, però tenen a l'abast una immensa farmàcia natural al costat de casa.