La setmana passada l'Ajuntament de Navès va finalitzar una part de les obres d'electrificació de Busa, una de les poques zones del Solsonès que encara no tenien corrent elèctric. La llum comença a arribar a partir d'aquesta setmana a un total de vuit masies, quan hagin acabat el procés d'adaptació intern de l'antiga instal·lació.

Els veïns de Busa, zona que pertany al municipi de Navès amb un total de 26 masies, s'havien adaptat a aquest dèficit amb plaques fotovoltaiques finançades per la Unió Europea en un projecte experimental des del 1989, grups electrògens, sobretot durant l'hivern en dies sense sol, i estufes elèctriques.

El projecte d'electrificació és fruit d'una sèrie de reivindicacions des de l'Ajuntament de Navès que va iniciar-se el 2004 i que amb aquesta primera fase s'ha començat a materialitzar. Amb tot, es preveu que la resta de masies s'hagin dotat de corrent elèctric en la seva totalitat a mitjan estiu. La instal·lació disposarà de més de 30 quilòmetres de línia elèctrica aèria i soterrada, amb 16 quilòmetres ja construïts que neixen a la presa de la Llosa del Cavall.

D'aquesta manera, la baixa tensió s'abastarà de manera aèria amb pals dobles de fusta per reforçar la instal·lació en una orografia desigual, llevat de les zones més pronunciades i angulades, on són de ciment, mentre que l'alta tensió és amb torres. A partir del Grau fins a tot el pla de Busa, la línia serà soterrada.

El pressupost de les obres és superior als 1,3 milions d'euros, finançat a través del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i el Pla d'Electrificació Rural de Catalunya (PERC), a banda d'una part sufragada des de l'Ajuntament de Navès i una quantitat provinent dels veïns.

A la dispersió de les masies que hi ha en aquest municipi, que és el més gran del Solsonès, com a problema principal per subministrar-los llum, s'hi afegeix el saquejament d'un transformador que proveeix de corrent d'alta i baixa tensió, tot i que l'alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, no s'ha volgut pronunciar sobre el tema.