Aquelles misses dominicals d'arreu del bisbat en les quals l'assistència a l'eucaristia no arriba a les dotze persones podran ser suprimides en cas que el rector de la parròquia ho consideri oportú.

El número dotze no és escollit en ve. Dotze és el nombre de persones que van assistir a la primera eucaristia, i per aquest motiu està dotat de cert simbolisme.

Xavier Novell, bisbe de Solsona, des que va accedir al càrrec el mes de desembre passat, ha mantingut una sèrie de reunions amb tots els capellans del bisbat per parlar sobre la llacuna vocacional que envolta la fe en aquests moments.

Segons Novell la llacuna vocacional els obliga a plantejar-se qüestions com ara: de quina manera cal atendre les parròquies, buscar vocacions estrangeres, i la possibilitat que els laics puguin col·laborar fent substitucions de capellans amb una dedicació pastoral, entre d'altres.

El resultat d'aquest treball va desembocar en dues reunions: un consell pastoral diocesà i un consell presbiteral, en les quals es va arribar a l'acord d'anar preparant aquest canvi convidant els capellans d'aquelles parròquies que no arribaven a les dotze persones en l'eucaristia a deixar de celebrar-la. Aquesta nova mesura afectaria entre una vintena i una trentena de parròquies actualment.

Novell vol remarcar que es tracta d'una orientació i en cap cas d'una norma. El capellà o rector responsable de cada diòcesi serà lliure d'escollir si continua celebrant l'eucaristia o no. Aquesta mesura també pretén tenir un caire pedagògic de cara als feligresos. "De la mateixa manera que la gent es desplaça per anar a mercat o anar al metge, també poden fer-ho per anar a missa", diu Novell.

El decret que ha de marcar l'itinerari amb el qual es pretén anar conscienciant la gent i fent-los evident la llacuna vocacional que existeix, sortirà el setembre. En aquests moments se n'estan acabant de perfilar alguns detalls.

El bisbe de Solsona creu que més tard o més d'hora hi haurà moltes parròquies petites que es quedaran sense missa els diumenges, per això "és millor anar-nos preparant amb mesures com aquesta, que ens ajuden a pair-ho racionalment i a poc a poc".

Les misses dominicals, les que se celebren el dissabte al vespre i durant diumenge, són les úniques que es veurien afectades per aquesta mesura. Les misses diàries no se'n ressentiran ja que al capellà no li cal desplaçar-se a un altre nucli per dir la missa.