El mercat del Carnaval de Solsona, que tradicionalment se celebra el dissabte a la tarda de la setmana festiva que comença el dijous Gras i acaba el dimecres de Cendra, té la seva continuïtat assegurada tot i que podria canviar de dia. Aquesta va ser una de les decisions adoptades en la primera reunió de la 69a -l'òrgan creat per facilitar el contacte entre l'Associació de Festes del Carnaval i les comparses- per preparar l'edició del 2012, que començarà el 16 de febrer.

Tal com va explicar Raquel Freixes, portaveu de l'Associació de Festes, "vam plantejar a les comparses suprimir el mercat perquè se solapava amb l'arribada del rei Carnestoltes, però la seva reacció va ser unànime en el sentit que cal preservar el mercat de Carnaval". Les comparses presents a la reunió de la 69a, que es va celebrar dissabte passat al vespre, van considerar que el mercat és un dels actes que donen singularitat al Carnaval de Solsona, en contraposició a l'arribada, que per més lluïda que sigui té la competència d'altres poblacions.

Els problemes sorgits de la incompatibilitat horària entre el mercat i l'arribada van començar fa anys, quan es va canviar el format de l'entrada a la ciutat del Carnestoltes, que se celebrava el diumenge al matí al portal del Pont i es va avançar al dissabte al vespre a la plaça del Camp. Ningú no posa en dubte la millora que va suposar aquest canvi, que va aconseguir incrementar notablement l'espectacularitat de l'arribada i que es mantindrà en la festa de l'any vinent; però sí que fa replantejar als organitzadors la possibilitat de canviar el dia o l'hora del mercat. Aquesta, però, serà una decisió "consensuada amb les comparses", s'afanya a puntualitzar la portaveu de l'Associació de Festes.

El paper de les comparses

"Les comparses són les que fan el Carnaval, ja que són elles les que participen els actes del Carnaval de Solsona, hi col·laboren i en molts casos els organitzen", afirma Freixes.

A dia d'avui hi ha un centenar de comparses censades, tot i que el grau d'implicació de cadascuna és diferent. A la reunió de la 69a (una paròdia de la Vint-i-quatrena, l'òrgan de govern de la Confraria de la Mare de Déu el Claustre) hi van assistir representants de les tretze comparses més compromeses amb l'organització del Carnaval. Tal com explica Freixes, "encara falten dies perquè arribi la festa i molta gent es desperta tard; però hem de tenir en compte que el proper Carnaval comença a mig febrer".