El Solsonès disposarà d'un nou model per atendre les dones víctimes de violència masclista. El protocol que s'aplicarà a partir d'ara defineix el model d'intervenció i atenció a les dones que pateixen maltractaments per part de les seves parelles, alhora que concreta les competències de cada institució i servei per fer complir la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Segons un comunicat del Consell Comarcal del Solsonès, el protocol aprovat estableix quina ha de ser "la xarxa de coordinació interprofessional, l'itinerari territorial d'atenció, els estàndards de serveis que determinen els criteris d'actuació que s'han d'aplicar en qualsevol intervenció, i la relació de serveis implicats". El nou model d'intervenció situa les dones "com a subjectes actius de l'atenció".

El president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, remarca que "l'adopció d'aquest nou protocol és una bona notícia ja que confirma la voluntat de lluitar contra la violència masclista per part de les administracions". En la creació d'aquest protocol, que s'aplicarà arreu de la demarcació de Lleida, hi han participat la Generalitat, la Diputació, els consells comarcals, la Fiscalia i l'Audiència Provincial i el Col·legi d'Advocats, entre altres entitats. Solà destaca que "la lluita contra la violència masclista i el suport a les dones mancades de llibertat és una política pública molt delicada però prioritària per als serveis Socials del Consell Comarcal". L'aprovació d'aquest protocol es va fer a l'última reunió de la Taula Institucional del Circuit de les comarques de Lleida per a l'abordatge de la violència masclista.

Circuits territorials

El nou model d'atenció es divideix en circuits territorials, els quals desenvolupen els seus propis itineraris d'atenció a les dones, coordinant-se amb els serveis locals, comarcals, intercomarcals i nacional. Aquests circuits són els que organitzen "un veritable treball en xarxa que ha de servir per evitar la revictimització de les dones que viuen situacions de violència masclista".

Cada circuit compta amb una taula institucional, que és el màxim òrgan de representació i decisió, i una comissió tècnica, que és l'òrgan gestor. A més, també hi ha equips tècnics referents i plenaris, que dissenyen i desenvolupen plans formatius específics per als diversos professionals de la lluita contra la violència masclista.