La multinacional Knauf i els ajuntaments de Guixers i la Coma i la Pedra ja tenen l'eina que facilitarà les tramitacions urbanístiques que l'empresa sol·liciti. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ja ha publicat el pla especial urbanístic d'explotació minera de guix que afecta els dos municipis i que permetrà a l'empresa reduir sensiblement la burocràcia amb l'administració a l'hora de demanar un permís d'obres, un procés que fins ara podia durar entre tres i sis mesos.

Sense el pla, cada cop que Knauf volia, per exemple, eixamplar un camí, havia de disposar dels informes pertinents de com a mínim cinc organismes diferents (els departaments de Cultura, Agricultura i Territori i Sostenibilitat, l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Institut Geològic). Ara, tots aquests informes es donen per inclosos al pla, de manera que el permís dependrà només de cada ajuntament. El cap dels serveis tècnics del Consell, l'arquitecte Antoni Albalate, ha explicat a Regió7 que alguns dels usos previstos són l'obertura de camins i la realització de nous sondejos. Albalate destaca que "és un paraigua gran on ja està tot regulat i la competència per donar les llicències queda per als ajuntaments". El pla preveu mesures preventives i correctores de l'activitat de l'empresa, com l'obligació de revegetar la zona afectada per l'extracció minera, fer les voladures entre les 8 del matí i les 8 del vespre, i ruixar amb aigua per evitar núvols de pols.

Albalate recorda que el pla "no afecta la propietat dels terrenys" ja que l'objectiu és "regular urbanísticament cada actuació que pot fer Knauf". La superfície de l'àmbit del pla és de 1.674,45 hectàrees, la majoria de les quals, gai-rebé el 95%, corresponen al terme municipal de Guixers (vegeu mapa). Es tracta de la zona on hi ha les explotacions actuals, els terrenys per als quals hi ha permisos d'investigació i una zona potencialment mineralitzada.

El Consell Comarcal s'ha encarregat de la redacció del pla ja que afectava més d'un municipi. Tota la tramitació ha durat dos anys i, a més dels diferents departaments de la Generalitat, també han pogut fer-hi les seves aportacions entitats ambientals com Ipcena. Els més de 40 propietaris afectats n'han rebut la informació corresponent.