Avui a les 5 de la tarda a la catedral de Solsona es farà el funeral de Josep Casserras, reconegut metge solsoní que havia estat vinculat a la vida cultural de la capital comarcal. Tenia 86 anys i feia temps que arrossegava problemes de salut. Coneguts que van estar a prop de la seva trajectòria com a metge expliquen que va ser una persona de pes en la vida cultural de la ciutat. Va rebre el premi Signum a l'any 1997. Va estar a punt de liderar la llista de CiU que finalment va encapçalar Ramon Llumà l'any 1979, i que el va portar a l'alcaldia.

Persones que havien conegut Casserras destacaven a Regió7 que la ciutat ha perdut "un savi" que havia mantingut una relació estreta amb diverses entitats locals. De fet, va presidir l'Orfeó Nova Solsona entre els anys 1968 i 1978. Les seves conviccions religioses el van dur a liderar la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. "Part del seu intel·lecte va quedar reflectit en articles que publicava en la històrica revista Solsona", comentava una de les persones que més el van conèixer, Ramon Llumà.

Per altra banda, Ramon Clotet, que va ser alcalde de Navès per CiU, i també havia mantingut contacte amb Josep Casserras, destaca la seva trajectòria professional. "Era un metge humanista. Tenia una relació molt especial amb els pacients. Era el metge de capçalera de molts solsonins. No li importava desplaçar-se a hores intempestives. El seu tarannà afable i proper el van portar a ser molt reconegut entre la població", comenta. Clotet recorda que ja als anys cinquanta exercia com a metge. Activitat que va portar a terme fins gairebé els anys noranta, quan complicacions en la seva salut el van obligar a aparcar la seva carrera mèdica. "Tenia un excel·lent ull clínic. Amb els símptomes que presentava el pacient identificava a la perfecció quina era la malaltia", afegeix. Un tret que també destaca Llumà.

L'exalcalde de Solsona explica que Casserres era una persona de profundes conviccions nacionalistes. "A part, va reivindicar que Oliana i Torà formessin part del Solsonès. Una idea que Jordi Pujol em van dir llavors que deixés per més endavant, però per la qual hauria d'haver lluitat", afegeix Llumà. De fet, en les primeres eleccions municipals democràtiques, a l'any 1979, Josep Casserras havia de liderar la llista de CiU que finalment va encapçalar el mateix Llumà. "Comentava que la seva vocació era la de metge i creia que estar al capdavant de la vida política no seria positiu per a la seva professió, ja que havia de tractar amb persones de sensibilitats polítiques molt diverses", afegeix Ramon Clotet. Casserras, però, es va encarregar de confeccionar la llista convergent que finalment va concórrer en aquella contesa electoral.

També es destaca el seu intel·lecte i el seu perfil de lector insaciable. "A vegades comentava que se n'havia anat tard a dormir perquè havia llegit fins a altes hores", afegeix Clotet. "Era una persona molt cultivada, que jo i els qui el vam conèixer trobarem a faltar", assegura Llumà.