L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, assegura que quan va entrar a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) li van assignar "uns diners en una quantitat fixa per a quilòmetres i dietes", un sistema "que el nou comitè execu-tiu no vam aprovar i que ens vam trobar fet". Diu que no va qüestionar-se la idoneïtat d'aquesta forma de pagament i que no el va "interpretar com una retribució salarial". El batlle argumentava així a Regió7 la informació del diari El Mundo d'ahir segons la qual hi hauria gravacions en què l'exalcalde de Sabadell i expresident de l'organisme, Manuel Bustos, imputat en el cas Mercuri, li demanava que no parlés de salari sinó de dietes si li preguntaven per aquest tema.

En un atestat del 2012 consta la conversa entre Bustos i Rodríguez. "Has de dir que, si cobres alguna cosa, no diguis que cobres un sou. Has de dir: si vaig amb el meu cotxe, vaig a Barcelona i torno amb cotxe cada cop que em truquen, i em paguen, quin problema hi ha?", segons recollia ahir el diari madrileny. Rodríguez, però, li va recordar que cobrava una retribució mensual: "escolta Manuel, jo tinc un dubte: jo, nosaltres, almenys jo, cobro una quantitat fixa al mes". Bustos va argumentar-ho esgrimint que la FMC havia estimat una mitjana, una quantitat que "va de 150 a 800 euros, depèn de si sortim molt o no", segons va dir en la trucada.

Canvi de sistema

David Rodríguez es va mostrar ahir "molt tranquil" i segur que "no he comès cap delicte". D'altra banda, va lamentar haver-se assabentat per la premsa de la investigació del jutjat del cas Mercuri sobre el cobrament de suposats "sous encoberts" dels 44 membres del comitè executiu de la FMC justificats com a dietes i desplaçaments. "Ningú de la federació no m'ha informat de res", va dir. L'alcalde va explicar que, un cop va entrar a la FMC (on ocupa una vicepresidència i actua com a portaveu de les alcaldies d'ERC), "em van dir que em corresponia una quantitat de diners en compensació per quilometratges i dietes, una quantitat fixa". D'aquesta manera, "jo no presentava tiquets". L'alcalde, a més a més, va dir que "jo no sabia el que cobraven els altres membres del comitè executiu". Aquesta fórmula, per la qual cobrava una quantitat que s'aproximava als 600 euros, va canviar a final del 2012, quan "des de la federació ens diuen que aquesta manera de retribuir no és prou correcta". L'alcalde explica que des de llavors "em paguen per quilometratge, aparcament o dinar en cas que m'hi hagi de quedar, presentant el tiquet".