La Generalitat ha acordat avui traslladar al Govern espanyol les sol·licituds dels ajuntaments de Torà i Biosca perquè autoritzi sengles consultes populars amb la finalitat de què els ciutadans d'aquests municipis lleidatans decideixin si canvien d'adscripció de comarca.

Els plens dels dos municipis van acordar per unanimitat iniciar el canvi d'adscripció de la comarca de la Segarra a la del Solsonès, però la llei estableix que decisions d'aquesta naturalesa han de ser ratificades en referèndum per més de la meitat del cens electoral de la localitat afectada.

Així, Torà i Biosca, per separat, han formulat les seves respectives propostes de pregunta perquè els seus ciutadans expressin, en sengles consultes populars, si volen que el seu poble sigui adscrit a la comarca del Solsonès.

Però abans, d'acord amb la vigent llei catalana de consultes populars per via de referèndum, el Govern ha de transmetre aquestes dues consultes populars al Govern central per a la seva autorització.

Amb relació a aquesta mena de consultes, el Parlament ultima la ponència de la nova llei de consultes no refrendàries, amb la qual, en principi, es podran convocar ciutadans a les urnes sense requerir l'autorització de l'Estat.