La vall de Lord viu immersa de ple en la fira occitanocàtara, que ahir i avui omple la vall amb actes culturals i lúdics. L'esdeveniment forma part del Festival Occitanocàtar del Pirineu català, i que comprèn les comarques de l'Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya i el Pallars Sobirà.

Amb un cel tapat a estones però sense descarregar pluja, els actes van començar ahir amb una caminada historiada pel Camí Verd, amb l'assistència d'unes quaranta persones, que van esmorzar al municipi de la Coma després d'escoltar les explicacions sobre patrimoni històric i geològic a càrrec de membres de l'Associació Cultural Vall de Lord, una de les entitats implicades en l'organització de les jornades.

Paral·lelament, els claustres del monestir de Sant Llorenç de Morunys acollien una mostra de cinema occità, i els carrers de la vila s'omplien amb els nens i nenes que participaven en la gimcana infantil, que va tenir la col·laboració dels establiments comercials de la vila.

La tarda va començar amb un recital poètic al Puit i va continuar amb una conferència al museu de la vall de Lord sobre "La petjada càtara al Prepirineu", a càrrec de Francesc Xavier Seoane.

Després, la plaça Major va acollir un taller de dansa occitana; i el mateix espai va ser l'escenari d'un sopar popular amb cassoleta occitana i vi ressuscitamorts.

En tancar aquesta edició era prevista la novetat més destacada d'enguany: l'escenificació nocturna de l'arribada dels càtars a la vall de Lord, un acte que en les anteriors edicions se celebrava al migdia, i al qual de ben segur la nit farà guanyar espectacularitat.

Avui el nucli antic de Sant Llorenç de Morunys tornarà a ser l'escenari del mercat càtar i occità, i els carrers del poble continuaran lluint motius medievals relacionats amb els bons homes. Un concert al Puit de Sant Llorenç de Morunys, protagonitzat per Esguard de Nit, clourà les jornades.