L’Ajuntament de Solsona vol posar ordre definitivament al sistema d’enllumenat públic. Per això ha contractat l’elaboració d’un Pla director de l’eficiència energètica i l’auditoria de la seixantena de quadres de l’enllumenat públic de la ciutat, d’una banda, i el seguiment mensual dels consums energètics i de costos, de l’altra. La voluntat de la regidoria d’Urbanisme i Serveis és anar reinvertint en la pròpia xarxa l’estalvi que s’aconsegueixi amb les noves mesures.

A partir de l’auditoria amb informació de cadascun dels 2.132 punts de llum del municipi enllestida la tardor passada, el consistori ha encarregat ara un Pla director d’eficiència energètica. Aquest projecte ha d’establir el full de ruta amb actuacions concretes per millorar l’enllumenat públic.

“Gràcies a l’auditoria de Ventura Codina s’ha posat de manifest l’estat actual de l’enllumenat públic, una informació que desconeixíem”. A partir d’aquí “podem realitzar el Pla director per aconseguir millorar la xarxa a partir d’una anàlisi més tècnica i estalviar energèticament”, explica Salvi Nofrarias, regidor de l’àrea.

Les àrees d’actuació, els nivells d’il·luminació existents, les propostes de millora i l’establiment de prioritats d’actuacions d’eficiència energètica, així com l’anàlisi energètica són qüestions que abordarà aquest programa. Així mateix, es considera imprescindible realitzar un seguiment mensual dels consums energètics i de costos.

També s’hi inclourà un estudi per zones de Solsona segons el nivell d’il·luminació, ja que s’ha constatat que hi ha sectors hiperil·luminats. Es diferenciarà el nivell que necessita cada sector segons si es tracten d’indrets de vies principals, zones comercials i de vianants, el nucli antic, carrers residencials, zones verdes, vies distribuïdores a zones residencials i travessies urbanes.

Revisió dels quadres elèctrics

El Pla director comporta també la realització d’una auditoria dels quadres elèctrics, 64 en tota la ciutat. Cal revisar tots els quadres perquè estiguin en les condicions tècniques adequades. És una actuació necessària per poder fer la substitució de làmpades que permeti una reducció de consum.

Entre les actuacions identificades com a prioritàries i que s’executaran aquest any hi ha la renovació de l’enllumenat públic de la urbanització dels Masos de Solsona, el projecte tècnic de la qual ja ha estat exposat als veïns aquest mes.

Aquests treballs, una part dels quals estan subvencionats per la Diputació de Lleida en el marc del Pla d’acció per a l’energia sostenible (PAES), tenen un pressupost de 60.379 euros i s’ha sol·licitat oferta a quatre empreses solsonines. Es preveu la substitució dels fanals existents, la ampliació del nombre de lluminàries i la millora de la qualitat de l’enllumenat. Als carrers dels Segre i la Ribera Salada d’aquest sector de la ciutat hi van 16 punts de llum, i al carrer d’Aigua d’Ora, 11.

El tipus de làmpada que s’hi instal·larà serà d’halogenur metàl·lic -actualment hi ha vapor de mercuri, un sistema obsolet. Els canvis suposaran un estalvi del 61,6 per cent respecte el consum energètic actual i una reducció de 3,67 tones de CO2. També s'instal·larà un nou enllumenat públic als carrers de Pau Picasso i Falp i Plana.