"Com gosen parlar del sud del Solsonès com d'un territori despoblat quan és ple d'indicis d'hàbitats des de la prehistòria?", es preguntava amb certa indignació la historiadora i veïna Laura del Castellet en el transcurs de la ruta guiada Orígens i testimonis dels pobles, que es va celebrar ahir al matí amb un bon temps que contradeia les pessimistes previsions meteorològiques i que va organitzar Territori de Masies amb motiu de la Festa Major del Miracle.

Una seixantena de persones van participar en aquesta ruta, que va sortir del mirador de Sant Gabriel, al costat mateix del complex religiós del Miracle, i des d'on De Castellet va explicar el sentit unitari que la geografia atorga al territori comprès entre la serra de Pinós i Llanera. Una zona que ja presentava activitat humana el 5000 aC, quan el territori era utilitzat durant la transhumància; una activitat que estava directament relacionada amb el jaciment de sal de Cardona.

En el transcurs de la ruta, els participants van visitar construccions funeràries com el dolmen de la Vila de Gola de Bous, l'hemidolmen del Miracle i la cista de Gangolells (les cistes eren petites caixes de pedra formades per lloses i que són característiques del territori fins al punt que en els àmbits acadèmics s'anomena "cultura funerària solsonina"). Tal com posava de manifest De Castellet, "és obvi que si hi trobem estructures funeràries, hi havia activitat humana".